Skip to main content
Magyarországi Képviselete logo
Magyarországi Képviselete
Kutatás és innováció

Az EU zöld és digitális átállásának motorja

Az EU zöld és digitális átállásának motorja, így az Európai Bizottság 2019-2024 közötti prioritásainak megvalósítása szempontjából az egyik legfontosabb szakpolitika.

Az európai kutatás és innováció központi szerepet játszik abban is, hogy az EU választ adjon a Covid19-világjárvány okozta egészségügyi, társadalmi és gazdasági kihívásokra.

Az uniós támogatás révén a magyar kutatók szerepet vállalhatnak a tudomány, az egészségügy, a közlekedés, az éghajlatváltozás vagy a digitális technológiák területének úttörő felfedezéseiben.

Innováció

tagállamok innovációs teljesítménye

Egy friss uniós kutatás alapján az elmúlt évtizedek európai gazdasági növekedésének mintegy kétharmada az innovációnak tulajdonítható. Az évente megjelenő európai innovációs eredménytábla négy csoportba sorolva értékeli a tagállamok kutatási és innovációs teljesítményét, amely – a 2021-es jelentés szerint – EU-szerte tovább javult, és 2014 óta 12,5 százalékkal nőtt. A gyengébben teljesítő országok gyorsabban fejlődnek, mint az erősebbek, így a köztük lévő innovációs szakadék csökken.

Magyarország a 2021-es jelentés alapján a feltörekvő innovátorok csoportjába tartozik, a tavalyi 73-ról 76-ra javítva a 22. helyen áll. 2014-hez képest tizenkét dimenzióból kilencben teljesít jobban, a javulás elsősorban a külföldi doktoranduszok számának, az üzleti kutatás-fejlesztési és innovációs kormányzati támogatásoknak és a közép- és csúcstechnológiai termékek exportjának köszönhető. Magyarország egyik legfontosabb erőssége a digitalizáció, különösen a szélessávú internet lefedettsége.

A nemrég indított Európai Innovációs Tanács (EIC) olyan új, gyors növekedési potenciállal rendelkező technológiákat és áttörést jelentő innovációkat azonosít, fejleszt és támogat, amelyek a magánbefektetők számára általában túl kockázatosak. 2021–2027-es költségvetése több mint 10 milliárd euró. Az EIC a nagyvállalatok mellett különböző finanszírozási forrásain – mint például az Akcelerátor programon – keresztül magyar induló  vállalkozásokat és kkv-ket is támogat.

További információk

A tagállamok tudományos, kutatási és innovációs teljesítményéről szóló jelentés (SRIP)

Az uniós tagállamok és egyes kiválasztott harmadik országok kutatási és innovációs teljesítményéről szóló 2021-es európai innovációs eredménytábla összefoglalója (letölthető dokumentum, magyar nyelven)

A 2021-es európai innovációs eredménytábla magyarországi eredményekre vonatkozó összefoglalója (letölthető dokumentum, angol nyelven))

Kérdések és válaszok az európai innovációs eredménytábláról (EN)

A 2021-es európai innovációs eredménytábla sajtóközleménye (HU)

Az Európai Innovációs Tanács honlapja (EN)

Az Európai Innovációs Tanács támogatási lehetőségei (EN)  

Kutatás

Az EU történetének legjelentősebb – 2021–2027 között összesen 95,5 milliárd eurós keretösszegű – kutatási-fejlesztési és innovációs keretprogramja a Horizont Európa, amely célja többek között az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítása, valamint az EU versenyképességének és növekedésének ösztönzése. Az uniós támogatás révén a kutatócsoportok országokon és tudományterületeken átívelően működnek együtt – ez elengedhetetlen az áttörést jelentő felfedezésekhez.

A 2020-ban zárult Horizont 2020 keretprogramban Magyarországról több mint 1500 szervezet vett részt, és összesen közel 370 millió euró uniós támogatást kaptak, amiből több mint 106 millió eurót a magyar kkv-k használhattak fel. Magyarország sikerességi aránya a kutatásfinanszírozási pályázatokon az uniós átlag felett van.

A 2021-ben elfogadott magyar Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (KFI) stratégia célja, hogy – a Horizont Europe keretében 2021–2027- között minél több elnyert forrás segítségével – Magyarország az évtized végére az EU feltörekvő innovátorai közül a jelentős innovátorok közé zárkózzon fel. A kormány ennek érdekében 2030-ig 3 százalékra emeli a GDP-arányos K+F ráfordítást.

Az Európai Kutatási Térséget azért hozták létre, hogy Európát a világ vezető tudásalapú gazdaságává tegyék, és kialakítsák a kutatás, az innováció és a technológia határok nélküli egységes piacát az EU egész területén. A Térség részeként Magyarország is jelentősen hozzájárulhat a kutatáshoz és fejlesztéshez világszerte.

 

További információk

A Horizont 2020-as keretprogram számokban – a magyar eredmények részletes összefoglalója

A Horizont 2020 kezdeményezés nemzeti kapcsolattartó pontjait és pályázati tudnivalókat bemutató honlap

Az új Horizont Európa keretprogram

Rövid prezentáció a Horizont Európa 2021 és 27 közötti programjáról

A Horizont Európa támogatási lehetőségei (a finanszírozási és pályázati portálon, a SEDIA-n)

Az Új Európai Kutatási Térség – a Bizottság 2020-as ismertetője

Magyarország Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Stratégiája (2021–2030)

Az EU által finanszírozott magyar projektek

Kutatás

A nemrég zárult Horizont 2020 keretprogramban magyar vezetéssel támogatást nyert néhány projekt:

  • A KFKI koordinálásával létrejött, négy ország részvételével zajló EXCELL közel egymillió eurós támogatást kapott a digitális és valós világot ötvöző – intelligens gyárak, közlekedési hálózatok, elektromos hálózatok és városok fejlődését elősegítő – kiber-fizikai rendszerekkel kapcsolatos kutatásokra
  • Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont által koordinált COURAGE közel 2,5 millió eurós támogatással a volt szocialista országok kulturális ellenzéki gyűjteményeit elemzi és teszi hozzáférhetőbbé oktatási és kutatási célokra
  • Az  MCULE.COM KFT. 1,4 millió eurós támogatással a gyógyszerkutatás számára fejlesztette ki a potenciális – létező és virtuális – hatóanyagok webalapú gyógyszerkutatási adatbázisát (ULTIMATE)

Az új pályázati ciklusban a jó kutatási projektjavaslatokkal rendelkező magyar kutatók a finanszírozási és pályázati portálon (SEDIA) keresztül találhatnak finanszírozási lehetőségeket.

További információk

Magyar szervezetek közreműködésével megvalósult, sikertörténetként bemutatott Horizont 2020 pályázatok

Finanszírozási és pályázati (SEDIA) portál

Kutatás és innováció a Covid19 elleni küzdelemben

Covid-19 kutatás

Az Európai Unió már korábban is támogatta a világjárványok elleni küzdelmet: 2007-2019 között 4,1 milliárd eurót fektettek be járványtani kutatásba, a felkészültség és reagálás erősítésébe, illetve a diagnosztika, a kezelések és a vakcinák kifejlesztésébe.

A Covid19 globális közegészségügyi problémává nyilvánítása után néhány órával az Európai Bizottság 10 millió eurós felhívást tett közzé a koronavírussal kapcsolatos kutatási projektekre. A Horizont Európa keretprogramból valamivel több mint 1 milliárd euró fordítható diagnosztikára, kezelésekre és vakcinákra. Az EU kutatási miniszterei – az  ERAvsCorona cselekvési terv keretében – a gyors eredmények elérését lehetővé tevő innovatív megközelítések finanszírozásával az európai kutatócsoportok támogatását növelték.

Beszúrható videó: https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/research-area/health-research-and-innovation/coronavirus-research-and-innovation_en

Az Európai Bizottság új korona platformja valós idejű tájékoztatást és támogatást nyújt a koronavírusokkal kapcsolatos kutatás és innováció finanszírozási lehetőségeiről.

Példák magyar kutatók közreműködésével megvalósuló, Covid19 problémáinak megoldását célzó projektekre:

  • A SZTAKI 21 résztvevő munkáját koordinálja az 5,4 millió euró támogatást nyerő CO-VERSATILE projektben, amely alkalmazkodó és rugalmas termelési és ellátási lánc módszereket és megoldásokat fejleszt a létfontosságú orvosi felszerelések és berendezések sürgős szükségleteinek kielégítésére
  • A Semmelweis Egyetem vesz részt az ENVISION intelligens plug and play digitális eszköz fejlesztésében, amely a Covid19  betegek valós idejű felügyeletéhez és intelligens döntéshozatalhoz nyújt segítséget az intenzív osztályokon
  • A PHARMAHUNGARY 2000 Kft. részvételével zajlik a Covid19 betegek felügyeletét és ellátását javító COVIRNA diagnosztikai teszt fejlesztése

További információk

Az EU által támogatott kutatási és innovációs projektek a koronavírus és egyéb járványok  elleni küzdelemben

Az Európai Kutatási Térség új korona platformja (angolul)

Az Európai Kutatási Térség célkitűzéseire és eszközeire építő „EKT a koronavírus ellen" ERAvsCorona) cselekvési terv (letölthető, angolul)