Skip to main content
Magyarországi Képviselete logo
Magyarországi Képviselete

Az EU-ról dióhéjban

Az Európai Unió egyedülálló gazdasági és politikai partnerség, melyben 27 európai ország vesz részt. Létrejöttének köszönhetően több mint fél évszázada béke, stabilitás és jólét uralkodik a kontinensen. 

Flag of each of the EU Member States, alongside the European flag

Az EU létrejöttének köszönhetően Európában több mint fél évszázada béke, stabilitás és jólét uralkodik, nőtt az életszínvonal, és megszületett a közös európai valuta, az euró.  A kezdeti gazdasági unió az integráció előrehaladtával számos szakpolitikai területre kiterjesztette a tevékenységét, a környezetvédelemtől a külkapcsolatokon át egészen a biztonságpolitikáig.

Az EU egyedülálló gazdasági és politikai partnerség, mely 27 európai országot fog egybe. Gyökerei 1958-ig nyúlnak vissza, amikor Belgium, Németország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia létrehozta az Európai Gazdasági Közösséget. Azóta további 22 ország csatlakozott a közösséghez, mely 1993 óta viseli az Európai Unió nevet. 2020 végén egyikük – az Egyesült Királyság – kilépett az Unióból.

Az EU működésének alapelve a jogállamiság – tevékenysége minden esetben a tagállamai által közösen, önkéntes alapon és demokratikusan elfogadott szerződéseken alapul.

Az EU céljai és értékei

Az uniós tagállamok és az Unióhoz csatlakozni kívánó országok

Uniós tények és adatok

Uniós intézmények 

Az EU egyedülálló intézményi struktúrával rendelkezik. Az átfogó prioritásokat a tagállami kormányok határozzák meg rendszeres csúcstalálkozók keretében, a döntések meghozatalában pedig az intézmények széles köre részt vesz, melyek közül az alábbi 4 a legfontosabb:

  • Európai Parlament: az uniós polgárok által megválasztott jogalkotó szerv, mely szavazás útján uniós jogszabályokat, megállapodásokat és költségvetéseket fogad el, valamint felügyeli a többi uniós intézmény működését.
  • Európai Tanács: a tagállamok vezetői rendszeres találkozóikon meghatározzák az EU tevékenységének általános irányát és politikai prioritásait.
  • Az Európai Unió Tanácsa:  a tagállamok minisztereiből álló intézmény – a Parlamenthez hasonlóan – jogalkotó szerv, mely megvitatja és elfogadja az uniós jogszabályokat.
  • Európai Bizottság: az EU végrehajtó szerve, mely uniós jogszabályjavaslatokat dolgoz ki, és végrehajtja a jogalkotó szervek döntéseit.
  • Az EU külön diplomáciai testülettel is rendelkezik – ez az Európai Külügyi Szolgálat –, az uniós jog betartásáról pedig az Európai Unió Bírósága gondoskodik.