Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. február 1.

A zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv: vezető szerepben Európa nulla nettó kibocsátású ipara

Naperőmű

Az Európai Bizottság ma előterjeszti a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervetamely Európa nulla nettó kibocsátású iparának versenyképességét és a klímasemleges gazdaságra való gyors átállást hivatott előmozdítani. A terv célja támogatóbb környezetet biztosítani ahhoz, hogy bővüljenek a nulla nettó kibocsátással járó, az ambiciózus európai éghajlat-politikai célok eléréséhez szükséges technológiákhoz és termékekhez kapcsolódó gyártási kapacitások az EU-ban.

A terv korábbi kezdeményezésekre épül, az uniós egységes piac erősségeire támaszkodik, és kiegészíti az európai zöld megállapodás és a REPowerEU terv keretében már folyó munkát. A terv a következő négy pilléren nyugszik: kiszámítható és egyszerűsített szabályozási környezet, a finanszírozáshoz való hozzáférés felgyorsítása, készségfejlesztés, valamint nyitott kereskedelem az ellenállóképes ellátási láncok érdekében.

Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság megküldte konzultációra a tagállamoknak azt a javaslattervezetet, amely szerint az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret átalakulna ideiglenes válság- és átállási keretté, megkönnyítendő és felgyorsítandó Európa zöld gazdaságra való átállását. Az említett javaslat is hozzájárul a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv sikeréhez, mivel azt célozza, hogy az EU-ban működő vállalkozások gyorsabban jussanak finanszírozáshoz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a következőket mondta: „Egyedülálló lehetőségünk van arra, hogy gyorsan, ambiciózusan és céltudatosan mutassunk utat, és bebiztosítsuk az Unió vezető szerepét a nulla nettó kibocsátású technológiák gyorsan növekvő ágazatában. Európa elkötelezett amellett, hogy élére álljon a tiszta technológiák forradalmának. A vállalkozásaink és polgáraink szempontjából ez azt jelenti, hogy az egyszerűbb és gyorsabb szabályozási keretnek köszönhetően a készségekből minőségi munkahelyek lesznek, az innováció pedig tömegtermelésben ölt testet. Az elérhetőbbé váló finanszírozás révén a tiszta technológiák legfontosabb uniós iparágai gyorsan növekedhetnek.”


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. február 1.