Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. június 22.Olvasási idő: 1 perc

Zöld megállapodás: a Bizottság azon dolgozik, hogy 2030-ra felére csökkenjen a növényvédő szerek használata, 2050-re pedig helyreálljon az európai természeti környezet

illusztráció

Az Európai Bizottság a mai napon úttörő javaslatokat fogadott el, melyek arra irányulnak, hogy Európa-szerte – a mezőgazdasági földterületektől kezdve a tengereken és erdőkön át a városi környezetig – helyreálljon a károsodott ökoszisztémák állapota  és növekedjen a természetes élettér. A Bizottság azt is szorgalmazza, hogy 2030-ig 50%-kal csökkenjen a vegyi növényvédő szerek használata és a használatukból eredő kockázatok mértéke. Ezek a kiemelt jogalkotási javaslatok a biodiverzitási stratégia és a „a termelőtől a fogyasztóig” stratégia megvalósítását szolgálják, és elő fogják segíteni, hogy az élelmiszer-ellátás az EU-ban és világszerte egyaránt biztonságos és válságok esetén is megoldott legyen.
 
A természet helyreállításáról szóló jogszabályjavaslat elfogadása kulcsfontosságú lépés, mely nagyban elősegíti, hogy elkerüljük az ökoszisztémák összeomlását, és kivédjük az éghajlatváltozás és a biodiverzitás-csökkenés legsúlyosabb következményeit. Az uniós vizes élőhelyek, folyók, erdők, gyepterületek, tengeri ökoszisztémák, városi környezetek és az itt élő fajok regenerálódásának előmozdítása létfontosságú, egyúttal költséghatékony beruházás, mely az élelmezésbiztonságot, az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenálló képesség javítását, valamint egészségünket és jóllétünket szolgálja. Hasonlóképpen, a vegyi növényvédő szerekre vonatkozó új szabályok csökkenteni fogják az EU élelmiszerrendszerének környezeti lábnyomát, védelmezik a polgárok és a mezőgazdasági munkások egészségét és jóllétét, és segítenek majd abban, hogy mérsékeljük a talajegészség romlása és a növényvédő szerek okozta beporzóhiány miatt már most is jelentkező gazdasági veszteségeket.
 
A teljes sajtóközlemény

Leírás

Közzététel dátuma
2022. június 22.