Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. szeptember 7.

Von der Leyen elnök nyilatkozata energiaügyben

von der Leyen elnök

„Rendkívüli helyzetben vagyunk, mert Oroszország nem megbízható beszállító, és manipulálja az energiapiacainkat.

(…)

Csillagászati villamosenergia-árakkal szembesülnek a háztartások és a vállalkozások, és a piacokon is rendkívüli a volatilitás. Emiatt egy sor azonnali intézkedésre teszünk javaslatot, amelyek megvédik a kiszolgáltatott fogyasztókat és vállalkozásokat, és segítik őket az alkalmazkodásban.

(…)

  • Először is (…) kötelező célértéket fogunk javasolni a csúcsidőszaki villamosenergia-fogyasztás csökkentésére vonatkozóan, és szorosan együtt fogunk működni a tagállamokkal annak érdekében, hogy tényleges megtakarítást érjünk el.
  • Másodszor: javasoljuk az olcsón villamos energiát termelő vállalkozások bevételeinek maximalizálását. (…) A javaslatunk értelmében az ilyen vállalatok váratlan nyeresége a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek és vállalkozások alkalmazkodásának támogatását szolgálhatja.
  • Harmadszor: a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalkozások váratlan nyereségével is ugyanígy kell eljárnunk. (…)
  • Negyedszer: támogatni kell az energiaszolgáltatókat, hogy megbirkózhassanak a piacok volatilitásával. (…) Ennek érdekében elősegítjük, hogy a tagállamok likviditási támogatást nyújtsanak az energiaszolgáltatóknak. (…)
  • És végezetül: az orosz gáz árának maximalizálását javasoljuk.

A célkitűzés teljesen egyértelmű. El kell vágnunk Oroszország bevételeit, melyeket Putyin az Ukrajna elleni szörnyű háború finanszírozására használ. (…)”

 

A nyilatkozat teljes szövege (angolul)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. szeptember 7.