Ugrás a fő tartalomra
Az Európai Bizottság logója
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. február 16.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök nyilatkozata az általános feltételrendszerről szóló rendeletről hozott bírósági ítéletekről

Ursula von der Leyen elnök

„A mai napon a Bíróság megerősítette az általános feltételrendszerről szóló rendelet érvényességét. Üdvözlöm a ma meghozott ítéleteket, amelyek a Bizottság, az Európai Parlament, a Tanács és tíz tagállam által az eljárás során képviselt álláspontot igazolják vissza.

A Bíróság megerősíti, hogy ez a fontos eszköz mely lehetővé teszi a számunkra, hogy hatékonyabban megvédjük az uniós költségvetést és az Unió pénzügyi érdekeit a jogállamisági elvekkel kapcsolatos jogsértésekkel szemben jogszerű.

Ez a mechanizmus biztosítja, hogy az uniós költségvetés védelme és végrehajtása a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elveivel összehangban, és így mindegyik európai polgár javát szolgálva valósuljon meg.

A Bizottság most gondosan elemezni fogja az ítéletek indoklását és azt, milyen hatást gyakorolhatnak az ítéletek azokra a lépésekre, melyeket a rendelet alapján fogunk tenni a továbbiakban.

Az ítéleteket figyelembe véve a következő hetekben iránymutatásokat fogunk elfogadni, tovább pontosítva, hogyan fogjuk a mechanizmust alkalmazni a gyakorlatban.

Ígéretet tettem arra, hogy egyetlen ügyet sem vesztünk szem elől, és megtartottam az ígéretem.

A Bizottság a rendelet hatálybalépése óta a tagállamok mindegyikében folyamatosan nyomon követi a helyzet alakulását, és egyes eseteket mélyrehatóan kiértékelünk.

A rendeletben meghatározott feltételek teljesülése esetén határozottan fel fogunk lépni.

A mai ítéletek megerősítik, hogy jó úton járunk."

Leírás

Közzététel dátuma
2022. február 16.