Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. február 16.Olvasási idő: 1 perc

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök nyilatkozata az általános feltételrendszerről szóló rendeletről hozott bírósági ítéletekről

Ursula von der Leyen elnök

„A mai napon a Bíróság megerősítette az általános feltételrendszerről szóló rendelet érvényességét. Üdvözlöm a ma meghozott ítéleteket, amelyek a Bizottság, az Európai Parlament, a Tanács és tíz tagállam által az eljárás során képviselt álláspontot igazolják vissza.

A Bíróság megerősíti, hogy ez a fontos eszköz mely lehetővé teszi a számunkra, hogy hatékonyabban megvédjük az uniós költségvetést és az Unió pénzügyi érdekeit a jogállamisági elvekkel kapcsolatos jogsértésekkel szemben jogszerű.

Ez a mechanizmus biztosítja, hogy az uniós költségvetés védelme és végrehajtása a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elveivel összehangban, és így mindegyik európai polgár javát szolgálva valósuljon meg.

A Bizottság most gondosan elemezni fogja az ítéletek indoklását és azt, milyen hatást gyakorolhatnak az ítéletek azokra a lépésekre, melyeket a rendelet alapján fogunk tenni a továbbiakban.

Az ítéleteket figyelembe véve a következő hetekben iránymutatásokat fogunk elfogadni, tovább pontosítva, hogyan fogjuk a mechanizmust alkalmazni a gyakorlatban.

Ígéretet tettem arra, hogy egyetlen ügyet sem vesztünk szem elől, és megtartottam az ígéretem.

A Bizottság a rendelet hatálybalépése óta a tagállamok mindegyikében folyamatosan nyomon követi a helyzet alakulását, és egyes eseteket mélyrehatóan kiértékelünk.

A rendeletben meghatározott feltételek teljesülése esetén határozottan fel fogunk lépni.

A mai ítéletek megerősítik, hogy jó úton járunk."

Leírás

Közzététel dátuma
2022. február 16.