Ugrás a fő tartalomra
Az Európai Bizottság logója
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. március 1.

Ursula von der Leyen elnök beszéde az Európai Parlament Ukrajna elleni orosz agresszióról szóló plenáris ülésén

von der Leyen elnök beszédet mond az Európai Parlamentben

A beszéd főbb pontjai:

  • A háború visszatért Európába. Csaknem harminc évvel a balkáni háborúk után és több mint fél évszázaddal azt követően, hogy a szovjet csapatok bevonultak Prágába és Budapestre, újra felharsantak a polgári védelmi szirénák Európa egyik fővárosának szívében.
  • Ez az igazság pillanata Európa számára. Két ellentétes világ feszül egymásnak: az, ahol a jog irányít, és az, ahol a fegyver az úr. Demokratikus országok néznek farkasszemet önkényuralmi rendszerekkel. A szabályokon alapuló világrend ütközik össze a pőre agresszióval. Az, hogy ma hogyan reagálunk az orosz lépésekre, meg fogja határozni a világ jövőbeli berendezkedését. Meg kell mutatnunk, milyen erő rejlik az európai demokráciákban. 
  • Köszönetet szeretnék mondani mindenekelőtt Lengyelországnak, Magyarországnak, Romániának és Szlovákiának az Ukrajnából menekülő nők, férfiak és gyermekek befogadásáért. Javasoljuk az ideiglenes védelmi mechanizmus aktiválását annak érdekében, hogy biztonságos jogállást biztosítsunk a számukra, és gondoskodjunk arról, hogy iskolai oktatásban és orvosi ellátásban részesülhessenek és elhelyezkedhessenek.
  • Az Európai Unió villámgyorsan elfogadta történelmének legnagyobb szankciócsomagját. Tisztában vagyok azzal, hogy ezeknek a szankcióknak az árát az európai gazdaság is meg fogja fizetni. Meggyőződésem, hogy az európai emberek tökéletesen értik, hogy ki kell állnunk ez ellen a kegyetlen agresszió ellen. Azok a beruházások, amelyeket most megvalósítunk, a jövőben nagyobb függetlenséget biztosítanak majd a számunkra.
  • Az Európai Unió történelme folyamán most először használja az európai költségvetési forrásokat arra, hogy fegyvereket vásároljon és juttasson el egy olyan országba, mely támadás alatt áll. Ez a pillanat fordulópont az Unió számára. Nem tekinthetjük a biztonságunkat és az emberek biztonságát magától értetődőnek. Tennünk kell érte.
  • Az EU és Ukrajna ma közelebb áll egymáshoz, mint korábban bármikor, de még hosszú út áll előttünk. Véget kell vetnünk ennek a háborúnak. És beszélnünk kell arról, hogyan tovább. De biztos vagyok abban, hogy ebben az ülésteremben senki sem kételkedhet abban, hogy az a nép, mely ilyen bátran kiáll közös európai értékeink mellett, európai családunkhoz tartozik.


A teljes beszéd (angolul)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. március 1.