Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. március 1.Olvasási idő: 2 perc

Ursula von der Leyen elnök beszéde az Európai Parlament Ukrajna elleni orosz agresszióról szóló plenáris ülésén

von der Leyen elnök beszédet mond az Európai Parlamentben

A beszéd főbb pontjai:

  • A háború visszatért Európába. Csaknem harminc évvel a balkáni háborúk után és több mint fél évszázaddal azt követően, hogy a szovjet csapatok bevonultak Prágába és Budapestre, újra felharsantak a polgári védelmi szirénák Európa egyik fővárosának szívében.
  • Ez az igazság pillanata Európa számára. Két ellentétes világ feszül egymásnak: az, ahol a jog irányít, és az, ahol a fegyver az úr. Demokratikus országok néznek farkasszemet önkényuralmi rendszerekkel. A szabályokon alapuló világrend ütközik össze a pőre agresszióval. Az, hogy ma hogyan reagálunk az orosz lépésekre, meg fogja határozni a világ jövőbeli berendezkedését. Meg kell mutatnunk, milyen erő rejlik az európai demokráciákban. 
  • Köszönetet szeretnék mondani mindenekelőtt Lengyelországnak, Magyarországnak, Romániának és Szlovákiának az Ukrajnából menekülő nők, férfiak és gyermekek befogadásáért. Javasoljuk az ideiglenes védelmi mechanizmus aktiválását annak érdekében, hogy biztonságos jogállást biztosítsunk a számukra, és gondoskodjunk arról, hogy iskolai oktatásban és orvosi ellátásban részesülhessenek és elhelyezkedhessenek.
  • Az Európai Unió villámgyorsan elfogadta történelmének legnagyobb szankciócsomagját. Tisztában vagyok azzal, hogy ezeknek a szankcióknak az árát az európai gazdaság is meg fogja fizetni. Meggyőződésem, hogy az európai emberek tökéletesen értik, hogy ki kell állnunk ez ellen a kegyetlen agresszió ellen. Azok a beruházások, amelyeket most megvalósítunk, a jövőben nagyobb függetlenséget biztosítanak majd a számunkra.
  • Az Európai Unió történelme folyamán most először használja az európai költségvetési forrásokat arra, hogy fegyvereket vásároljon és juttasson el egy olyan országba, mely támadás alatt áll. Ez a pillanat fordulópont az Unió számára. Nem tekinthetjük a biztonságunkat és az emberek biztonságát magától értetődőnek. Tennünk kell érte.
  • Az EU és Ukrajna ma közelebb áll egymáshoz, mint korábban bármikor, de még hosszú út áll előttünk. Véget kell vetnünk ennek a háborúnak. És beszélnünk kell arról, hogyan tovább. De biztos vagyok abban, hogy ebben az ülésteremben senki sem kételkedhet abban, hogy az a nép, mely ilyen bátran kiáll közös európai értékeink mellett, európai családunkhoz tartozik.


A teljes beszéd (angolul)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. március 1.