Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. február 2.Olvasási idő: 2 perc

Uniós taxonómia: A Bizottság a széntelenítés felgyorsítása érdekében felhatalmazáson alapuló, kiegészítő éghajlat-politikai jogi aktust terjeszt elő

illusztráció

Az Európai Bizottság a mai napon felhatalmazáson alapuló, az uniós taxonómiai rendeletet kiegészítő jogi aktust terjesztett elő. A jogi aktus az éghajlatváltozás mérsékléséről és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szól, hatálya egyes, gázzal és atomenergiával kapcsolatos tevékenységekre terjed ki. A uniós biztosok testülete politikai megállapodásra jutott a szövegről, amelynek hivatalos elfogadására akkor kerül sor, ha fordítása az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll.

A jogi aktus jelentőségét mindenekelőtt az adja, hogy:

  • Az energiaágazatból további gazdasági tevékenységeket emel be az uniós taxonómiába. A szöveg a taxonómiai rendelet 10. cikkének (2) bekezdése alapján meghatározza azokat az egyértelmű és szigorú feltételeket, amelyek teljesülése esetén egyes gázipari és atomenergetikai tevékenységek átmeneti jelleggel kiegészíthetik a felhatalmazáson alapuló első – az éghajlatváltozás mérsékléséről és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló és 2022. január 1-jétől alkalmazandó – jogi aktus hatálya alá tartozó tevékenységeket. Ezek a szigorú feltételek a következők: (mind a gáz, mind az atomenergia esetében) hozzájárulás a klímasemlegességre való átálláshoz; (az atomenergia esetében) a nukleáris biztonsági és a környezetbiztonsági követelmények teljesítése; (a gáz esetében) hozzájárulás a szénről a megújuló energiaforrásokra történő átálláshoz. A fenti tevékenységek mindegyikére további, konkrétabb feltételek vonatkoznak, melyeket a ma előterjesztett, felhatalmazáson alapuló kiegészítő jogi aktus határoz meg.
  • Egyedi közzétételi követelményeket ír elő a vállalkozások gáz- és atomenergia-ipari tevékenységei vonatkozásában. A Bizottság az átláthatóság biztosítása érdekében a mai napon módosította a taxonómiai közzétételekről szóló, felhatalmazáson alapuló jogi aktust annak érdekében, hogy a befektetők egyértelműen beazonosíthassák, mely befektetési lehetőségek foglalnak magukban gázzal vagy atomenergiával kapcsolatos tevékenységeket, és így megalapozott döntéseket hozhassanak.

A teljes sajtóközlemény

További információk

Leírás

Közzététel dátuma
2022. február 2.