Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. február 2.

Ukrajna: a biztosi testület Kijevbe utazott, hogy hangsúlyozza az uniós támogatást, és lendületet adjon az Ukrajnával folytatott ágazati együttműködésnek

A biztosi testület Kijevben

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma 15 biztos kíséretében Kijevbe utazott a biztosi testület és az ukrán kormány közötti, most első alkalommal megrendezett találkozóra. A találkozó mellett sor kerül egy EU–Ukrajna csúcsértekezletre is, amely az első ilyen rendezvény Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete és a tagjelölti státusz megadása óta.

A biztosi testület és az ukrán kormány közötti találkozó egyértelmű üzenete, hogy az EU szilárdan kiáll Ukrajna mellett, ameddig csak kell, többek között a von der Leyen elnök által bejelentett, 2023-ban 450 millió eurót kitevő új támogatási csomag nyújtásával is. Így az orosz támadás kezdete óta az EU, annak tagállamai és az európai pénzügyi intézmények már összesen mintegy 50 milliárd euróyi támogatást nyújtottak Ukrajnának. 

A pénteki EU–Ukrajna csúcsértekezletet megelőzően von der Leyen elnök és Smihal miniszterelnök társelnökként vezette a biztosi testület és az ukrán kormány közötti kijevi találkozót, melyen a felek áttekintették egyrészt az Ukrajnának különböző területeken nyújtott uniós támogatást, így például a pénzügyi, humanitárius, energiaügyi segítséget, a költségvetés-támogatást és a diplomáciai segítséget, másrészt az EU felé vezető úton való előrelépést szolgáló ukrán reformtörekvéseket, és felvázolták a következő lépéseket, melyekkel fokozható a több területen is folytatott ágazati együttműködés. Von der Leyen elnök találkozott Zelenszkij elnökkel is, hogy megvitassák az EU és Ukrajna közötti kapcsolatok legfontosabb kérdéseit.

Von der Leyen elnök így nyilatkozott: „A biztosi testület kijevi látogatásával az EU ma egyértelmű üzenetet küld Ukrajnának és más országoknak az Oroszország brutális agressziójával szembeni kollektív erőnkről és elszántságunkról. Addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig csak kell. És továbbra is súlyos árat fizettetünk Oroszországgal, amíg fel nem hagy az agresszióval. Ukrajna számíthat Európára, segítünk felépíteni egy ellenállóképesebb országot, amely előrehalad az EU-csatlakozás felé vezető úton.”

 

További információ:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. február 2.