Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. november 28.

Újfajta intézkedések a migránscsempészés ellen

menekültek egy hajón

Az emberiség történetéhez szervesen hozzátartozik a mozgás, a helyváltoztatás. De sosem volt még az embercsempészés ennyire nyereséges, és ilyen sok haláleset okozója. A mobilitás az életünk része. A migránscsempészés azonban nem lehet az. Legyőzhetjük – a siker csakis a politikai akaraton múlik. Együtt győzedelmeskedhetünk.”

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke

Minden évben több ezer ember veszíti életét a migránscsempészés következtében. Hogy felvegye a harcot ez ellen a rengeteg halálos áldozatot követelő bűntevékenység ellen, a Bizottság létrehozta a migránscsempészés elleni globális szövetséget. Ez a szövetség az irreguláris migráció megelőzésére, felszámolására és alternatíváira fog összpontosítani. Foglalkozik majd az irreguláris migráció kiváltó okaival is, és munkálkodni fog a legális beutazás megkönnyítésén is.

Ezen túlmenően a Bizottság a migránscsempészés megelőzésére és leküzdésére vonatkozó jelenlegi uniós szabályok aktualizálását javasolja, mégpedig a következők révén:

  • a tagállami szabályok fokozott összehangolása, a nem uniós országok állampolgárainak jogellenes belépéséhez, átutazásához és tartózkodásához való segítségnyújtás bűncselekménnyé nyilvánítása, valamint az embercsempészekre kiszabható büntetések növelése;
  • az EU bűnüldöző szerveként működő Europol szerepének megerősítése a migránscsempészés elleni küzdelemben az ügynökség rendelkezésére álló pénzügyi és emberi erőforrások növelésével.

A világban dúló válságok az EU-ba migránsokat csempésző bűnözők malmára hajtják a vizet, akik a hazugságaikkal egyre nagyobb számban hálóznak be mostoha sorsú, kétségbeesett embereket. Az embercsempészet szárazföldi, tengeri és légi útvonalakon egyaránt folyik, és a tengereken a csempészek jellemzően több száz embert zsúfolnak össze egy-egy lélekvesztő csónakban. Ennek következtében 2014 óta 28 ezer ember fulladt meg vagy tűnt el nyomtalanul a Földközi-tengeren, ami döbbenetes számadat. Ez nem folytatódhat így tovább.

 

További információk

Nemzetközi konferencia a migránscsempészés elleni globális szövetségről

Új migrációs és menekültügyi paktum

Migránscsempészés

Tájékoztató: Az EU fokozza a küzdelmet a migránscsempészés ellen

Sajtóközlemény: A Bizottság globális szövetséget hoz létre a migránscsempészés elleni küzdelem terén, és megerősített uniós jogi keretre tesz javaslatot

Ursula von der Leyen elnök beszéde a migránscsempészés elleni globális szövetségről szóló nemzetközi konferencián

Leírás

Közzététel dátuma
2023. november 28.