Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. június 15.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 1 perc

Új korszak kezdődik az európai szuper-számítástechnikában: hamarosan öt új helyszínen, köztük Magyarországon működnek majd szuperszámítógépek az Unióban

Source: EC - Social Media Services

A mai napon az Európai Nagy Teljesítményű Számítástechnika Közös Vállalkozás bejelentette, hogy a közeljövőben öt új helyszínen – köztük Magyarországon – kezdi meg működését az európai szuperszámítógépek következő generációja. A bejelentésre azt követően került sor, hogy lezárultak azok a tavaly decemberben indított pályázati eljárások, melyek egy csúcs- és több középkategóriás szuperszámítógép üzemeltetési helyszínének kiválasztására irányultak.

Az első európai exaszámítógép, a JUPITER a németországi Jülich város szuper-számítástechnikai központjában kap majd helyet. Az exaszintű, azaz a másodpercenként legalább 1 trillió (1018) számítási művelet elvégzésére képes szuperszámítógép megjelenése fontos mérföldkövet jelent az EU technológiai fejlődésében, és nagymértékben előmozdítja, hogy Európa kiváló teljesítményt nyújtson a tudomány területén.

Négy további helyszínen – Görögországban, Írországban, Lengyelországban és Magyarországon – petaszintű vagy exaszinthez közelítő teljesítményű szuperszámítógépek fognak üzemelni. Magyarországon a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség működteti majd a LEVENTE névre hallgató szuperszámítógépet. Ezek a gépek további új tudományos és ipari alkalmazások kifejlesztését fogják ösztönözni a személyre szabott orvoslás, az új gyógyszerek kifejlesztése, a szélerőműparkok tervezési modellezése és a biomolekuláris kutatás terén.

További információ (angolul)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. június 15.
Szerző
Magyarországi képviselet