Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. január 17.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 1 perc

A tehetségpotenciál kiaknázása Európában: új lendület az uniós régióknak

szakemberek munka közben

Európa számos tehetséggel rendelkezik. A tehetségeket azonban gondozni kell, különösen azért, mert az EU jelentős demográfiai átalakuláson megy keresztül. Erre még nagyobb szükség van azokban a régiókban, ahol csökken a munkaerő és alacsony a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, valamint ahonnan nagy arányú a fiatalok elvándorlása.

Ez az oka annak, hogy a Bizottság a mai napon elindítja a tehetségpotenciál-növelési mechanizmust. Ez a mechanizmus támogatni fogja a munkaképes korú népesség gyorsabb csökkenése által érintett uniós régiókat a demográfiai átmenet hatásainak kezeléséhez szükséges készségek és kompetenciák fejlesztésében, megtartásában és vonzásában.

A mechanizmust „Az európai régiók tehetségpotenciáljának kiaknázása” című, ma kiadott közlemény mutatja be. 2023-ban ez az első olyan kulcsfontosságú kezdeményezés, amely hozzájárul a Bizottság által javasolt készségek európai évéhez, amelynek célja, hogy új lendületet adjon az átképzésnek és a továbbképzésnek.

A tehetségpotenciál-növelési mechanizmus Magyarországon a következő régiókat érinti: Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld.
 
További információ:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. január 17.
Szerző
Magyarországi képviselet