Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete

Tájékoztatás az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókról

Kik döntöttek a szankciók bevezetéséről?

Az Oroszországgal szembeni szankciókat az Európai Tanács keretében egyhangúlag fogadta el a 27 tagállam. Így mind a 27 kormány – köztük Magyarország Kormánya is – rész vett a szankciók elfogadásában, és kifejezett jóváhagyását adta azokhoz. Jelenleg mind a 27 tagállam – köztük Magyarország is – részese ezeknek a szankcióknak.  A szankciók elfogadását a tagállamokkal hosszú heteken át folytatott előzetes egyeztetések és előkészületek előzték meg, így azok nem jelenthetnek meglepetést.

A tájékoztató előnézete
Tájékoztató2022. október 24.
Hogyan fogadja el az EU a szankciókat

 

Mire szolgálnak a szankciók, és hogyan fejtik ki hatásukat?

Az Ukrajnában zajló agresszív háborút Oroszország indította, amikor provokáció nélkül megtámadta békés szomszédját.

Az EU és szövetségesei által bevezetett szankciók nyomást gyakorolnak Oroszországra, hogy véget vessen az agresszív háborúnak, amely leírhatatlan pusztítást és szenvedést okoz Ukrajnában, és sok ártatlan civil áldozatot követel. 

A szankciók célja, hogy aláássák Oroszország képességét az Ukrajna elleni háború folytatására, és gyengítsék technológiai képességeit.

A szankciók már most is jelentős hatást gyakorolnak Oroszországra. Teljes erejüket közép- és hosszú távon fejtik csak ki igazán.

40 ország
vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben
Ezek a világ GDP-jének több mint 50%-át képviselik.
1500 milliárd
rubelt veszített az orosz bankrendszer
2022 első felében.
40 dollár
Az orosz olaj ára hordónként ennyivel alacsonyabb a globális átlagnál
Oroszország nem tudja teljes energiakészletét Európán kívülre eladni, ezért kénytelen az olajat olcsóbban kínálni.
1000
vállalat vonult ki Oroszországból
Ezek az orosz GDP mintegy 40%-át képviselték.
75%
Az orosz polgári repülőgépek ekkora részét gyártották az EU-ban, az USA-ban és Kanadában
Oroszország ezeket nem tudja karbantartani, mivel nem tud alkatrészt és felszerelést vásárolni hozzájuk.
3/4-ével
esett vissza az orosz autógyártás 2021-hez képest.
A kereskedelmi szankciók jelentős hatása szinte minden orosz feldolgozóipari ágazatban érvényesül.

Oroszoroszág energetikai értelemben óriás, Európa pedig törpe volna?

Nem. Kölcsönös függőségről beszélhetünk. Oroszország energiaexportjának hatalmas része irányult az EU-ba, és az uniós energiaimportból származó bevételek döntő fontosságúak az orosz költségvetés számára.

Az EU eddig valóban az orosz energiaexport egyik fő célállomása volt. Az energia tavaly az Oroszországból származó uniós import 62%-át tette ki (ez 99 milliárd eurónak felel meg).

Gázimportunkat a tavalyi 45%-ról 2022 szeptemberéig mindössze 14%-ra csökkentettük. Oroszország nem irányíthatja át Európát célzó energiaszállítását teljes mértékben a világ más részeire – az Ázsiába vezető csővezetékek kapacitása korlátozott, és Oroszországnak jelentős kedvezményt kell adnia a világ más részein lévő vásárlóinak.

Ennek köszönhetően kezd megfogyatkozni Oroszország háborús kasszája, hiszen az olaj- és gázexport együttesen Oroszország állami bevételeinek csaknem felét teszi ki.

Mi okozza valójában a magas földgázárakat?

Putyin már évek óta fegyverként használja Oroszország energiaforrásait. Az árakat Putyin gázpiaci manipulációja hajtotta fel.

A Gazprom augusztusban szándékosan korlátozta a gázellátást – a nagykereskedelmi gázárak a magasba szöktek.

A Gazprom már a háború kezdete előtt sem töltötte fel az európai gáztárolóit.

A tájékoztató előnézete
Tájékoztató2022. október 24.
Grafikonon az orosz gázszállítások csökkenése és a tőzsdei gázárak alakulása közötti összefüggés

 

A szankciók veszélyeztetnék az élelmiszer-ellátást?

Az orosz élelmiszerre és műtrágyára nem vonatkoznak szankciók. Az EU sokat tett azért, hogy megszüntesse az ukrán gabonaexport orosz blokádját. Szolidaritási folyosóink mintegy 13,2 millió tonna gabona Ukrajnából való elszállítását segítették elő, lehetővé téve, hogy e gabona eljusson azokba a régiókba, amelyek számára ez létfontosságú.

A magas élelmiszerárakat más tényezők okozzák, konkrétan Oroszország háborúja, az exportkorlátozások, a felhalmozás stb.

Az Ukrajna helyzetét destabilizáló orosz intézkedések miatt elfogadott uniós szankciók egyike sem irányul semmilyen módon a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek (köztük a búzának és a műtrágyának) a harmadik országok és Oroszország közötti kereskedelmére.

Oroszország agresszív háborúja sodorta veszélybe a világ élelmezésbiztonságát, és nehezítette meg a legkiszolgáltatottabbak életét. Tovább fokozta a meglévő geopolitikai feszültségeket és válságokat, például a Covid19 és az éghajlatváltozás kapcsán. Oroszország véget vethetne ennek, ha befejezné az Ukrajna elleni agresszióját.