Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. október 24.Olvasási idő: 1 perc

Szélenergiáról szóló intézkedéscsomag és 2023. évi jelentés az energiaunió helyzetéről

fotó a sajtótájékoztatóról

Az Európai Bizottság ma azonnali intézkedéseket határozott meg az európai szélenergia-ágazat fellendítése érdekében.
A megújuló energia részarányára vonatkozó, 2030-ig elérendő, nemrég megemelt célérték teljesítéséhez jelentősen növelni kell a telepített szélerőmű-kapacitást. Bár a szélenergia-ágazat működése az EU egyik jelentős sikertörténete, a szektor jövőbeli növekedését sajátos kihívások hátráltatják, amelyek elhárításához azonnali fellépés szükséges.

Ezért – amint azt Ursula von der Leyen elnök korábban bejelentette – az Európai Bizottság ma a szélenergiára vonatkozó európai cselekvési tervet terjesztett elő annak érdekében, hogy a szélenergia felhasználása továbbra is európai sikertörténet maradjon. A cselekvési tervet a tengeri energiára – többek között a tengeri szélenergiára – vonatkozó uniós tervek végrehajtásáról szóló közlemény kíséri.

A Bizottság ma terjesztette elő az energiaunió helyzetéről szóló, 2023. évi jelentést is, amelyből kiderül, hogy a tiszta energiára való átállás felgyorsításával, a beszerzési források diverzifikálásával és az energiatakarékosság fokozásával az EU milyen kollektív és hatékony választ adott Oroszország Ukrajna elleni agressziójára és az orosz energia fegyverként való felhasználására.
 

További információk a szélenergia-csomagról:

 
További információk az energiaunió helyzetéről szóló, 2023. évi jelentésről:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. október 24.