Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. november 16.

Schengen megerősítése: Bulgária, Románia és Horvátország készen áll arra, hogy teljes jogú tagjává váljon a schengeni térségnek

illusztráció

Az Európai Bizottság felszólítja a Tanácsot, hogy a lehető leghamarabb tegye lehetővé Bulgária, Románia és Horvátország számára a schengeni térséghez való teljes körű csatlakozást. Ma elfogadott közleményében a Bizottság számba veszi a három tagállam által a schengeni szabályok alkalmazása terén elért jelentős eredményeket.
 
A szóban forgó tagállamok évek óta, a világjárvány miatti korlátozások idején is, valamint a közelmúltban, az Ukrajnában zajló háború példátlan következményeivel szembesülve is jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a schengeni térség megfelelően működjön. Bár a három országra részben már vonatkoznak a schengeni szabályok, még mindig folyik határellenőrzés az uniós belső határaikon, és ezért nem élvezhetik ki a belső határellenőrzés nélküli schengeni térséghez való tartozás valamennyi előnyét. Követelmény e tagállamokkal szemben, hogy teljes mértékben a schengeni térség részévé váljanak, ezért – mivel eleget tesznek a feltételeknek – ezt most lehetővé is kell tenni számukra.
 
A schengeni térség kibővítése a közös külső határaink erősebb védelme és a hatékony rendőrségi együttműködés révén biztonságosabbá teszi Európát, a határokon való várakozás kiiktatásával és az emberek és a vállalkozások közötti kapcsolatok megkönnyítésével felvirágoztatja kontinensüket, továbbá növeli a vonzerejét azáltal, hogy jelentősen kibővíti a világ legnagyobb, belső határellenőrzés nélküli közös térségét.
 
További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2022. november 16.