Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. január 31.Olvasási idő: 2 perc

A NextGenerationEU-ról szóló új Eurobarométer felmérés szerint a helyreállítási eszköz szorosan igazodik a polgárok elvárásaihoz és szükségleteihez

az Európai Bizottság logója

Az uniós polgárok nagy többsége támogatja az Unió NextGenerationEU nevű helyreállítási tervét. 

A tegnap közzétett Eurobarométer felmérés szerint tíz válaszadóból több mint hét támogatja a NextGenerationEU alapját is képező szolidaritás elvét, amely alapján a tagállamok megállapodtak abban, hogy pénzügyi támogatást nyújtanak egymásnak, hogy ezáltal megerősödve kerüljenek ki a Covid19-világjárványból. Az elvvel a máltai (85%) és a portugál (86%) válaszadók értenek leginkább egyet, de a magyar válaszadók is az EU-átlagnál nagyobb arányban (77%) támogatják. A válaszadók nagy többsége, közel kétharmada egyetért azzal, hogy a NextGenerationEU legfőbb eszköze, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretében a tagállamoknak juttatott kifizetésekhez feltételül kell szabni a megállapodás szerinti reformok és beruházások végrehajtását. Ezt az elvet a magyarok 65 százaléka is támogatja.

Arra a kérdésre, hogy mely szakpolitikai területeket kellene a legnagyobb mértékben támogatni az uniós forrásokból, a válaszadók többsége (EU: 57%, magyarok: 69%) az egészségügyet jelölte meg, melyet szorosan követett az energiaügy, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás (EU: 48%, magyarok: 40%). A harmadik helyre az uniós polgárok a foglalkoztatást és a munkakörülmények javítását sorolták (37%), míg a magyar válaszadók az oktatást (32%). A polgárok által fontosnak tartott területek nagyjából megfelelnek a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz hat pillérének, ami tükrözi, hogy az eszköz kialakítása szoros összhangban áll a polgárok elvárásaival és szükségleteivel.

Mind az uniós, mind a magyar válaszadók nagyjából kétharmada véli úgy, hogy a NextGenerationEU pozitív hatással lesz a jövő generációkra, és mindkét csoport több mint 60%-a szerint a terv gazdasági növekedést eredményez és munkahelyeket teremt.

Végezetül: az európai és magyar válaszadók háromnegyede támogatja a REPowerEU tervet, amely a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközre épül, és segíti a tagállamokat abban, hogy az energiaellátás terén minél inkább függetlenedjenek Oroszországtól.


További információ (angolul):

Leírás

Közzététel dátuma
2023. január 31.