Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. július 6.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 2 perc

Nemzeti és regionális szinten is egyre javul az EU innovációs teljesítménye

illusztráció

Ma megjelent a 2023. évi európai innovációs eredménytábla, valamint a kétévente közzétett regionális innovációs eredménytábla legújabb kiadása. A két dokumentum szerint az uniós tagállamok és azok régiói a legutóbbi válságok ellenére is folyamatosan javítják innovációs teljesítményüket.

2023. évi európai innovációs eredménytábla kiemeli, hogy 2016 óta jelentősen, mintegy 8,5 százalékkal javult az innovációs teljesítmény, ami visszaigazolja az EU azon törekvését, hogy előmozdítsa az innováció kultúráját. 25 országnak javult az innovációs teljesítménye az említett időszakban, bár az utóbbi években lassabb ütemben, és 20 tagállam esetében jelentős növekedés volt tapasztalható az innovációs képességek terén az elmúlt évben. Visszaesést csak 7 tagállamban figyeltek meg. Mindazonáltal a kevésbé robusztus innovációs rendszerekkel rendelkező országok jellemzően lassabban fejlődnek az uniós átlagnál.

Az innovációs teljesítmény a regionális innovációs eredménytábla szerint is javult az EU legtöbb régiójában 2016 óta. Bár az innovatív régiók jellemzően a leginkább innovatív országokban találhatók, előfordulnak kiemelkedően jól teljesítő régiók olyan tagállamokban is, amelyek viszonylag gyengébb teljesítményt nyújtanak az innováció terén.

Globális szinten az EU még mindig valamivel jobban teljesít, mint Kína, és egyre jobban felzárkózik Ausztráliához, de a Kanadához, Dél-Koreához és az Egyesült Államokhoz viszonyított hátrány nőtt.

Magyarország az idén a „feltörekvő innovátorok” (emerging innovators) országcsoportból előrelépett a „mérsékelt innovátorok” (moderate innovators) csoportba, miután a tavalyi értékeléshez képest 0,6 százalékponttal közelebb került az EU-átlaghoz (jelenleg a Magyarországra vonatkozó érték az EU-átlag 70,4 százaléka). A magyarországi régiók közül Budapest az „erős innovátorok” (strong innovators) kategóriába tartozik (101,4%), a többi régió pedig a „feltörekvő innovátorok” közé.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. július 6.
Szerző
Magyarországi képviselet