Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. június 8.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 1 perc

A Modernizációs Alap 2,4 milliárd eurót ruház be 7 tagállamban, köztük Magyarországon a zöld átállás felgyorsítása érdekében

Source: EC - Social Media Services

A mai naptól 2,4 milliárd euró áll hét tagállam, köztük Magyarország rendelkezésére a Modernizációs Alap forrásaiból. A támogatás abban hivatott segíteni a kedvezményezett országokat, hogy korszerűsítsék energiarendszereiket, csökkentsék az energetikai és a közlekedési ágazat, valamint az ipar üvegházhatásúgáz-kibocsátását, és teljesítsék 2030-ra kitűzött éghajlat- és energiapolitikai céljaikat. Magyarországon 74,3 millió euró összegben valósulnak majd meg beruházások. Magyarországon kívül Románia (1391,6 millió EUR), Csehország (520 millió EUR), Lengyelország (244,2 millió EUR), Litvánia (85 millió EUR), Szlovákia (49,5 millió EUR) és Horvátország (40 millió EUR) részesül még a forrásokból. A Modernizációs Alap 45 beruházási javaslatot támogat az energiaágazat, az ipar, az épületek és a közlekedés energiahatékonyságának javítása és energiahálózatainak korszerűsítése, a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelés előmozdítása, valamint a szénalapú energiatermelés alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású üzemanyagokkal való felváltása terén. Ezekkel a beruházásokkal lezárul a Modernizációs Alap harmadik beruházási ciklusa, melynek során a kiadások jelentősen megnövekedtek a korábbi beruházási ciklusokhoz képest.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerében folytatott kibocsátásiegység-árverések bevételeiből finanszírozott Modernizációs Alap jelentős forrásokat mozgósít, amelyek segíthetik a kedvezményezett tagállamokat abban, hogy támogassák a REPowerEU tervvel és az „Irány az 55%!” intézkedéscsomaggal összhangban megvalósuló beruházásokat. Az alap működtetéséért a kedvezményezett tagállamok felelősek, szoros együttműködésben az Európai Bizottsággal és az Európai Beruházási Bankkal.

 

A teljes sajtóközlemény

Leírás

Közzététel dátuma
2022. június 8.
Szerző
Magyarországi képviselet