Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. március 4.Magyarországi képviselet

Margarítisz Szhinász alelnök nyilatkozata Beregsurányban, az ukrán-magyar határon

Margarítisz Szhinász Beregsurányban

Magyarország és az Európai Unió egésze olyan helyzettel néz most szembe, melyre nincs példa közelmúltbeli történelmünkben.

A rendkívüli helyzetre rendkívüli választ kell adnunk, legyen szó az Oroszország elleni szankcióink súlyosságáról vagy az európai egység megbonthatatlanságáról és erejéről.

Ma eljöttem ide, a magyar határra, hogy tanúbizonyságot tegyek erről a megingathatatlan egységről – Magyarországgal és a magyar néppel vagyunk, akik nagylelkűen kitárták a kapukat, és tárt karokkal fogadták azokat, akik elmenekültek az Ukrajnában dúló háború szörnyűségei elől.
 
Tegnap mind a 27 uniós miniszter egyhangúlag jóváhagyta a Bizottság azon javaslatát, hogy az Európai Unióban mindazok általános oltalmazotti jogállást kapjanak, akik a konfliktus elől menekülnek, és nem térhetnek vissza otthonaikba.

Ebben az Unió Magyarország példáját követi – Magyarországét, mely nemzeti jogában már megadta ezt a jogállást annak a több ezer embernek, aki az elmúlt hét folyamán a területére érkezett.

A döntéssel az Unió azt is egyértelműen kifejezésre juttatja, hogy Magyarország nem maradt magára a küzdelemben, és hogy a terhet mindannyian közösen fogjuk viselni.

Megrendít és mélyen lesújt, ami a szomszédunkban, az ukrán testvérállamban történik, ugyanakkor büszkeséggel és meghatottsággal tölt el, hogy az Unió egységet tudott felmutatni az orosz agresszióval szemben.
Lenyűgöző látni, hogy itt, a határon és a budapesti vasútállomásokon több száz magyar tisztviselő, civil és polgár van jelen, hogy segítséget nyújtson az Ukrajnából érkezőknek.

Önök a hazájuknak és egész Európának is dicsőségére válnak!               

Leírás

Közzététel dátuma
2022. március 4.
Szerző
Magyarországi képviselet