Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Tájékoztató2019. szeptember 10.Magyarországi képviselet

Lássuk a tényeket: mennyivel támogatja az EU a magyar határvédelmi erőfeszítéseket?

Határ és menekülttábor

Az egész Európát érintő menekültválság során Magyarországnak is jelentős migrációs nyomással kellett szembenéznie, ezért az Európai Unió pénzügyi támogatást is nyújtott az országnak az elmúlt években.

Mennyi jutott eddig Magyarországnak?

A 2014-2020-as költségvetési időszakban az EU Magyarország számára 110 millió eurót allokált határvédelmi, belbiztonsági és a migrációval kapcsolatos feladatok támogatására - ennek közel felét kifejezetten határigazgatási feladatokra.

A menekültválság nyomán Magyarország ezen felül összesen négy alkalommal kért és kapott sürgősségi segélyt az EU megfelelő pénzügyi alapjaiból – a legutóbb 2019. februárjában, 20 millió eurós összegben. A magyar erőfeszítések támogatására így az EU már 137 millió eurót, azaz mintegy 45 milliárd forintot tett elérhetővé a 2014-2020-as költségvetési időszakban.

Honnan jön a pénz?

Az Európai Unió költségvetése a tagállamok összesített nemzeti termékének hozzávetőleg 1 százaléka. E költségvetés a nemzeti kormányok számára rendelkezésre álló összegek töredékét teszi ki, felhasználását pedig a tagállamok közötti – az Európai Parlament által is szentesített – hétévenkénti megállapodások és az évenként jóváhagyott részletes költségvetések szabályozzák.

Az EU költségvetése, ahogy korábban, úgy a 2014-2020-as időszakban is, elsősorban olyan közös célkitűzéseket szolgál, mint a gazdaságfejlesztés, a regionális különbségek kiegyenlítése és a közös agrárpolitika. A kül- és belbiztonsággal kapcsolatos célkitűzések – mint a határvédelem ügye – elsősorban nemzeti feladatok. Ennek megfelelően az EU költségvetésén belül ilyen célokra a fentieknél lényegesen szerényebb összegek állnak rendelkezésre.

A teljes költségvetésén belül a határvédelem céljaira és a migrációs kihívások kezelésére felhasználható keret – melyet az ún. belügyi alapok kezelnek - hét évre nagyjából 6,9 milliárd euró (a teljes költségvetés 0,7 százaléka). Az Európai Bizottság e keret jelentős bővítésére tett javaslatot a következő hétéves költségvetésben, mely 2021-től lesz érvényes.

További információk

* frissítve 2020 februárjában

Leírás

Közzététel dátuma
2019. szeptember 10.
Szerző
Magyarországi képviselet