Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. február 15.Olvasási idő: 2 perc

Kötelezettségszegési eljárások: Magyarországra vonatkozó döntések, 2023. február

az Európai Bizottság logója

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd útján próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal. Amennyiben a helyzetet a párbeszéd során nem sikerül rendezni, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat.

A Bizottság a mai napon többek között a következő lépésekről döntött Magyarországra vonatkozóan:

  • Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot, amiért az az uniós állásponttal ellentétesen szavazott: Magyarország az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a kannabisz és a kannabiszhoz kapcsolódó anyagok jegyzékbe vételére vonatkozó ajánlásai kapcsán kialakított, az (EU) 2021/3 tanácsi határozatban rögzített uniós állásponttal ellentétesen szavazott.

         A teljes sajtóközlemény
 

  • A Bizottság több országgal, így Magyarországgal szemben is keresetet indít az Európai Unió Bíróságán a visszaélést bejelentő személyek védelmével kapcsolatban: Az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló irányelv ((EU) 2019/1937 irányelv) előírja a tagállamok számára, hogy biztosítsanak jól működő csatornákat ahhoz, hogy a bejelentők mind a magánszektorból, mind a közszférából bizalmas módon jelenthessék be az uniós szabályok megsértését, garantálva ezáltal a megtorlás elleni hatékony védelmet. A Bizottság úgy határozott, hogy keresetet indít 8 tagállammal szemben az Európai Unió Bíróságán, mivel azok vagy nem hozták meg az irányelvet a jogrendjükbe átültető nemzeti intézkedéseket, vagy elmulasztották azok bejelentését.

          A teljes sajtóközlemény
 

  • Az Európai Bizottság a megújuló energia használatának előmozdítására vonatkozó uniós szabályok átültetésének elmulasztása miatt az Európai Unió Bírósága elé idézi más országok mellett Magyarországot is: Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Horvátországot, Magyarországot és Portugáliát, és pénzügyi szankciók kiszabását kéri a megújulóenergia-irányelv ((EU) 2018/2001 irányelv) nemzeti jogba való átültetésének elmulasztása miatt. A Bizottság ezáltal jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy Unió-szerte biztosítsa a fejlődést a megújuló energia terén, illetve hogy csökkenjen az üvegházhatásúgáz-kibocsátás, az energiafüggőség és a magas árak.

          A teljes sajtóközlemény


További információ:

Az összefoglaló sajtóközlemény

Leírás

Közzététel dátuma
2023. február 15.