Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. április 6.Olvasási idő: 3 perc

Kötelezettségszegési eljárások: Magyarországra vonatkozó döntések

illusztráció

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd útján próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal. Amennyiben a helyzetet a párbeszéd során nem sikerül rendezni, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat. A Bizottság a mai napon többek között a következő lépésekről döntött Magyarországra vonatkozóan:

  • Közbeszerzések: a Bizottság felszólítja Magyarországot és Olaszországot, hogy tartsák be a közbeszerzési irányelveket

A mai napon a Bizottság úgy határozott, hogy további lépéseket tesz a Magyarországgal és Olaszországgal szemben a közbeszerzési irányelvek helyes átültetésének biztosítása érdekében folytatott kötelezettségszegési eljárásokban.

Magyarország esetében a Bizottság szerint a jogszabályok lehetővé teszik a kivételek szélesebb körű alkalmazását biztonsági okokból, illetőleg az adókedvezmények révén támogatott szerződések tekintetében. Ezek a kivételek ahhoz vezetnek, hogy a szerződések szélesebb körét kizárják az uniós közbeszerzési irányelvek szerinti kötelezettségek alól. A Bizottság továbbá úgy véli, hogy a magyar bányászati törvény módosításai, amelyek lehetővé teszik a bányászati koncessziók átlátható pályázati eljárás nélküli odaítélését, ellentétesek az átláthatóság elvével, és ezért nincsenek összhangban a koncessziós irányelv szerinti kötelezettségekkel.

  • Építőanyagok: a Bizottság felszólítja Magyarországot, hogy tegyen eleget az áruk szabad mozgására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós szabályoknak

A Bizottság ma úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak a magyar hatóságok által bevezetett előzetes értesítési rendszerrel kapcsolatban, amely megakadályozhatja az építőanyagok exportját.

A Bizottság továbbá úgy határozott, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, és felszólítja az uniós jognak való megfelelésre az építőipari ágazatot érintő nemzeti szabályok tekintetében. Magyarország olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek az építőiparban bizonyos nyersanyagok árait rögzítik, és olyan szabályokat vezetett be, amelyek előírják a gazdasági szereplők számára, hogy bizonyos termelési szinteket teljesítsenek akkor is, ha az gazdaságilag nem fenntartható.

  • Közúti közlekedés: a Bizottság felszólítja más tagállamok mellett Magyarországot, hogy ültesse át a tiszta üzemű gépjárművekre megállapított célértékekre vonatkozó szabályokat
  • Nyílt hozzáférésű adatok: a Bizottság felszólítja más tagállamok mellett Magyarországot, hogy léptessen hatályba a nyílt hozzáférésű adatokra és a közszféra információinak további felhasználására vonatkozó uniós szabályokat

 
A teljes sajtóközlemény az eljárásokra vonatkozó további információkkal

Leírás

Közzététel dátuma
2022. április 6.