Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. május 2.Olvasási idő: 1 perc

Konferencia Európa jövőjéről: A plenáris ülés résztvevői elfogadják a végleges javaslatokat

Európa jövője

Április 29-én és 30-án került sor az Európa jövőjéről szóló konferencia utolsó plenáris ülésére, melynek résztvevői 49 részletes javaslatot fogadtak el. A javaslatok az éghajlatváltozástól az egészségügyön és a migráción át az EU globális szerepvállalásáig egy sor különböző témát felöleltek. Az Európai Parlament, a Tanács, a Bizottság és a tagállami parlamentek képviselői egyetértésüket fejezték ki a javaslatokkal kapcsolatban. A plenáris ülésen részt vevő polgárok is kifejtették, milyen álláspontra jutottak a javaslatokról.
 
Az Európa jövőjéről szóló konferencia hivatalosan május 9-én – Európa-napon – zárul Strasbourgban, amikor a konferencia vezető testületének társelnökei benyújtják a javaslatokat tartalmazó végleges jelentésüket az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság elnökének. Ezt követően mindhárom intézmény meg fogja vizsgálni, hogyan tud saját hatáskörén belül és a Szerződésekkel összhangban hatékony követő intézkedéseket hozni a javaslatokkal kapcsolatban.
 
A plenáris ülést megelőzően egy éven át folytak azok az egyedülálló megbeszélések és tanácskozások, amelyek keretében a részt vevő és egymással együttműködő uniós polgárok véleményt cseréltek arról, milyen Európában szeretnének élni. A résztvevők között mindegyik uniós tagállam polgárai képviseltették magukat.
 
A teljes sajtóközlemény (angolul)
 
További információk

Leírás

Közzététel dátuma
2022. május 2.