Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. február 9.Magyarországi képviselet

Kohéziós jelentés: az uniós támogatásnak köszönhetően csökkennek az uniós régiók közötti különbségek

illusztráció

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette a 8. kohéziós jelentést, amelyből kiderül, hogy a kohéziós politika segítségével sikerült csökkenteni az Európai Unió régiói közötti területi és társadalmi egyenlőtlenségeket. A kohéziós támogatásnak köszönhetően 2023-ra akár 5%-kal is magasabb lehet az egy főre jutó GDP a kevésbé fejlett uniós régiókban. A kohéziós források ahhoz is hozzájárultak, hogy 3,5%-kal mérséklődjön a régiók legfejlettebb 10%-a és legkevésbé fejlett 10%-a között az egy főre jutó GDP közötti eltérés.

A jelentésből az is kiderül, hogy rugalmasságának köszönhetően az uniós kohéziós politika képes volt arra, hogy a gazdasági lassulás során és az utóbbi idők legsúlyosabb válsága közepette gyorsan a tagállamok segítségére siessen, és biztosítsa számukra a támogatást, amelyre égető szükségük volt. A 2021–2027-es időszakra szóló új kohéziós politikai programok további beruházásokat fognak finanszírozni – az óriási forrásokat mozgósító NextGenerationEU helyreállítási eszközzel összehangoltan – hogy előmozdítsák a régiók fejlődését és megkönnyítsék az emberek életét.

A jelentés további fő megállapításai:

  • 2001 óta folyamatos Kelet-Európa kevésbé fejlett régióinak felzárkózása az EU többi régiójához.
  • A tagállamok közötti konvergencia felgyorsult, de a gyors növekedést produkáló tagállamokon belül nőttek a regionális egyenlőtlenségek.
  • A foglalkoztatás növekszik, de a regionális egyenlőtlenségek továbbra is meghaladják a 2008 előtti mértéket.
  • 2012 és 2019 között 17 millióval csökkent azoknak az embereknek a száma, akiket a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata fenyeget.

A teljes sajtóközlemény

 

További információk

 

8. Kohéziós jelentés
Az egy főre jutó GDP növekedése 2001–2019-ben, átlagos százalékos változás az előző évhez képest

 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. február 9.
Szerző
Magyarországi képviselet