Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. január 27.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 3 perc

Hahn és Gabriel biztos nyilatkozata a 2022. dec.15-i tanácsi végrehajtási határozatnak a magyar közérdekű vagyonkezelő alapítványok tekintetében történő alkalmazásáról

az Európai Bizottság logója

A Bizottság pontosítani kíván néhány, az uniós költségvetésnek a jogállamisági elvek magyarországi megsértésével szembeni védelmét szolgáló intézkedésekről szóló, 2022. december 15-i (EU) 2022/2506 tanácsi végrehajtási határozat gyakorlati végrehajtásával kapcsolatos elemet. A Tanács az említett határozatot az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló (EU, Euratom) 2020/2092 rendelet alapján hozta meg.

A határozat értelmében az uniós költségvetés közvetlen, illetve közvetett irányítás keretében történő végrehajtása során tilos új jogi kötelezettségvállalást tenni a magyar közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal és az általuk fenntartott jogi személyekkel. Ezen intézkedés célja, hogy megvédje az uniós költségvetést az esetleges összeférhetetlenségektől, és biztosítsa az uniós támogatás közérdekű vagyonkezelő alapítványok általi átlátható felhasználását.

Amíg az intézkedés hatályban van, nem ítélhető oda szerződés a szóban forgó szervezetek számára, és nem írható alá új, az uniós költségvetést érintő jogi kötelezettségvállalás e szervezetekkel.

Ez idő alatt a határozat által érintett magyar szervezetek továbbra is jelentkezhetnek pályázati felhívásokra és részt vehetnek a közvetlen, illetve közvetett irányítás keretében megvalósuló különféle uniós programok – például az Erasmus+ vagy a Horizont Európa – értékelési és kiválasztási eljárásaiban.

Azután, hogy a tanácsi végrehajtási határozatból eredő intézkedés visszavonása megtörténik, az odaítélés időpontjában a szervezetek nem fognak ezen indokból támogatásra nem jogosultnak minősülni, és így újra lehetségessé válik jogi kötelezettségvállalást aláírni velük.

Ez az információ valamennyi érdekelt fél számára elérhető az Erasmus+ megfelelő weboldalain (Intensification of prior deep institutional transnational cooperation és Development of new deep institutional transnational cooperation), valamint a Horizont Európa portálján (FAQ]).

Az intézkedés nem érinti a nem közérdekű vagyonkezelő alapítványok által működtetett vagy fenntartott szervezeteket.

Ezenkívül a Magyarországra irányuló csereprogramokban részt vevő hallgatók („bejövő mobilitás”) sem érintettek, mivel az ilyen típusú mobilitás a küldő országok szervezeteivel, azaz Magyarországon kívüli szervezetekkel aláírt támogatási megállapodások hatálya alá tartozik. Az intézkedés csak a magyar közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal és az általuk fenntartott jogi személyekkel aláírandó jogi kötelezettségvállalásokat érinti.

A Bizottság bízik abban, hogy Magyarország a lehető leghamarabb megfelelő és hatékony intézkedéseket fog hozni az ezen intézkedések elfogadásához vezető helyzet orvoslására annak érdekében, hogy megindulhasson az intézkedések megszüntetésére irányuló szabályozási bizottsági eljárás.

A Bizottság továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

 

További információ:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. január 27.
Szerző
Magyarországi képviselet