Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. október 17.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 4 perc

Gyermekkönyv segíti az Ukrajnából menekült gyerekek beilleszkedését a magyar iskolákban

A lány, aki nyitva tartotta a szemét - gyerekkönyv

Közel 37 ezer ukrajnai menekült kapott eddig menedéket Magyarországon, köztük több mint 5 ezer gyermek. Ezeknek a gyerekeknek hátra kellett hagyniuk az egész életüket – családjukat, barátaikat, iskolájukat, mindent, ami számukra kedves. Az Európai Bizottság a mai napon kiadta „A lány, aki nyitva tartotta a szemét” című gyermekkönyvet, hogy felhívja a figyelmet a háború elől menekülők nehézségeire. A könyv arra ösztönöz, hogy tartsuk nyitva a szemünket, figyeljünk a gyermekekre, akiknek háború okozta nehézségekkel kell megküzdeniük itt, Magyarországon. A gyermekkönyv elkészítése során az Európai Bizottság egy neves ukrán illusztrátorral, Anna Sarvirával működött együtt.

„A lány, aki nyitva tartotta a szemét” című könyv egy fiatal ukrán lány történetét meséli el, aki új, magyarországi iskolájában egy kivételesen éleslátó lánnyal találkozik. A két lány kapcsolatán keresztül gyönyörűen mutatja be a könyv, milyen fontos odafigyelni másokra, támogatni őket a nehéz helyzetükben. A hét és tíz év közötti gyerekeknek, valamint szülőknek és pedagógusoknak szánt könyv az együttérzésről és a szolidaritásról szól. Ez a könyv olyan eszköz, amely fiatalok számára is érthetőbbé teszi a háború összetett hatásait, és segíti az erről folytatott kommunikációt a gyerekekkel.

"Egy befogadóbb, együttérzőbb és igazságosabb társadalom kialakításához kiemelten fontos, hogy megértsük, min mennek keresztül a háború elől menekülők, ahogy az is, hogy elismerjük a jogaikat. A történetmesélés erejével már egészen fiatal korban megerősíthetjük az empátia és a szolidaritás érzéseit a gyermekekben. Reméljük, hogy ez mindenki számára szebb jövőt biztosít" – mondta Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa.

A könyv az Európai Bizottság "Tartsd nyitva a szemed!" kampányának folytatásaként született, amely az áldozatok jogaira hívta fel a figyelmet az EU-n belül. Az átfogó kampány része az áldozatok jogaira vonatkozó uniós stratégiának, amelynek célja, hogy a bűncselekmények valamennyi áldozata tisztában legyen azzal, hogyan gyakorolhatja alapvető jogait, és hová fordulhat támogatásért.  A könyv a szolidaritáson és empátián túl azt is hangsúlyozza, hogy a háború elől menekülő emberek különleges támogatást és figyelmet igényelnek. Közülük többen is olyan háborús bűncselekmények áldozatai lehetnek, amelyek alapján az EU meghatározott jogokat biztosít nekik.

„A lány, aki nyitva tartotta a szemét” jelenleg 13 nyelven érhető el (magyarul, angolul, franciául, hollandul, bolgárul, horvátul, csehül, észtül, lettül, lengyelül, románul, szlovákul és ukránul). A könyvet iskolákban, könyvtárakban és közösségi szervezeteken keresztül fogják terjeszteni, hogy üzenete minél több olvasóhoz eljusson. Továbbá digitálisan is elérhető a "Tartsd nyitva a szemed" kampány weboldalán, amely az uniós áldozatok jogait hirdeti.

A könyv letöltéséhez látogasson el a kampány honlapjára, további információ a kampányról pedig ezen a linken érhető el!

 

Az áldozatok jogaira vonatkozó uniós szabályokról:

Az EU-ban minden bűncselekmény áldozatának jogai vannak. Az áldozatok jogairól szóló 2012. évi irányelv a fő jogszabály, amely egy sor áldozati jogról rendelkezik, többek között az információhoz való hozzáférésről, az áldozatok egyéni szükségleteihez igazodó támogatásokról és védelemről, valamint eljárási jogokról. Az áldozatoknak joguk van ahhoz is, hogy ilyen minőségükben elismerjék őket, és hogy tiszteletteljes, érzékeny, személyre szabott, szakszerű és megkülönböztetéstől mentes bánásmódban részesüljenek.

Az Európai Bizottság 2023. július 12-én elfogadta az áldozatok jogairól szóló irányelv felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot, hogy tovább erősítse az áldozatok jogait az EU-ban. A jelenlegi szabályok szerint a háborús bűncselekmények áldozatává vált emberek az ilyen jogokra vonatkozó uniós szabályok hatálya alá tartoznak, ha az említett bűncselekményekkel kapcsolatos büntetőeljárás az EU-ban zajlik.

Leírás

Közzététel dátuma
2023. október 17.
Szerző
Magyarországi képviselet