Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. november 22.Olvasási idő: 2 perc

Gazdaságpolitikai koordináció: a Bizottság iránymutatással segíti az energiaválság kezelését, valamint Európa zöld és digitális átállását

Schmit biztos

Az Európai Bizottság ma elindította a gazdaságpolitikai koordináció európai szemeszterének 2023. évi ciklusát. A csomag a 2022. őszi gazdasági előrejelzésre támaszkodik, amely szerint az erős első félévet követően az uniós gazdaság mostanra egy kihívásokkal teli szakaszba lépett.

A kihívások összehangolt fellépést igényelnek a megfelelő és megfizethető energiaellátás biztosítása, a gazdasági és pénzügyi stabilitás megőrzése, valamint a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartások és vállalkozások védelme érdekében, oly módon, hogy közben ne sérüljön az államháztartás fenntarthatósága sem. Ugyanakkor a potenciális növekedés gyorsítása és a minőségi munkahelyek létrejöttének fellendítése, valamint a zöld és a digitális átállás megvalósítása érdekében gyorsan kell cselekedni. Az európai szemeszter keretében megvalósuló gazdaságpolitikai koordináció segíteni fogja a tagállamokat e célkitűzések elérésében azáltal, hogy prioritásokat határoz meg, valamint egyértelmű és jól összehangolt szakpolitikai iránymutatást nyújt az elkövetkező évre vonatkozóan.

A csomag tartalma:

  • éves fenntartható növekedési jelentés
  • az euróövezetre vonatkozó ajánlás
  • a riasztási mechanizmus keretében készült jelentés
  • az együttes foglalkoztatási jelentésre irányuló javaslat
  • a kiigazítási programot követő felügyeleti jelentések.

A riasztási mechanizmus keretében készült idei jelentés következtetése szerint 17 tagállam esetében indokolt részletes vizsgálat elvégzése. A szóban forgó tagállamok: Ciprus, Franciaország, Görögország, Hollandia, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország (amelyek a makrogazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló eljárással kapcsolatos felügyelet előző éves ciklusában már részletes vizsgálat tárgyát képezték), valamint Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország és Szlovákia (amelyek a 2021–2022-es ciklusban nem képezték részletes vizsgálat tárgyát).

A riasztási mechanizmus keretében készült jelentés a potenciális makrogazdasági egyensúlyhiányok kockázatának feltárására szolgáló átvilágítási folyamat eredménye. Azonosítja azokat a tagállamokat, amelyek esetében részletes vizsgálatra van szükség annak értékeléséhez, hogy fennállnak-e szakpolitikai intézkedést igénylő egyensúlyhiányok.
 
 

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2022. november 22.