Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. február 17.Olvasási idő: 1 perc

Földrengés: Folytatódnak a katasztrófareagálási műveletek Szíriában és Törökországban

Az EU polgávédelmi csapatának egyik tagja a törökországi földrengés helyszínén

A Szíriát és Törökországot sújtó földrengések nyomán egyre nagyobb szükség van helyszíni humanitárius segítségre. Az EU már a legelső napon reagált a katasztrófára, és most tovább fokozza az érintetteknek nyújtott támogatást.

Törökország számára 18 uniós tagállam ajánlott fel eszközöket, köztük menedéksátrakat, fűtőberendezéseket, generátorokat, bútorokat, orvosi eszközöket, higiéniai csomagokat, élelmiszereket és meleg ruhákat, és több tagállam küldött a helyszínre orvosi csapatokat is. 2000 sátor és 8000 ágy érkezett az országba a rescEU-készletből, és úton van 500 vészhelyzeti mobillakás is 2500 ággyal. Az EU összesen 5,5 millió eurónyi humanitárius segélyt is elkülönített az azonnali szükségletekre.

Ami Szíriát illeti: ma ér földet Adanában az első repülőgép, amely az EU dubaji humanitárius készletéből szállít rakományt az országba. A szállítmányt Adanából a nem kormányzati ellenőrzés alatt álló Északnyugat-Szíriába továbbítják. Összesen három járat szállít majd az országba téliesített sátrakat, fűtőberendezéseket, konyhai eszközöket, higiéniai csomagokat és több minden mást a földrengéssel érintett lakosság számára. A katasztrófa bekövetkezte óta az EU 10 millió euró összegű humanitárius segélyt mozgósított Szíria számára, így nyújtva gyors segítséget a földrengés áldozatainak.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. február 17.