Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. július 5.Olvasási idő: 2 perc

Európai zöld megállapodás: a természeti erőforrások fenntarthatóbb használata

illusztráció

Az Európai Bizottság ma intézkedéscsomagot fogadott el a kulcsfontosságú természeti erőforrások fenntartható használata érdekében. Az intézkedéseknek köszönhetően javulni fog az uniós élelmiszerrendszerek és a mezőgazdaság ellenálló képessége is.

talajmegfigyelésről szóló jogszabály utat nyit afelé, hogy 2050-re egészségesek legyenek a talajok az Unióban. Ennek eszköze a talaj egészségére vonatkozó adatok összegyűjtése és elérhetővé tétele a mezőgazdasági termelők és a talaj más kezelői számára. A jogszabály emellett általánossá teszi a fenntartható talajgazdálkodást, és foglalkozik az olyan helyzetekkel, amikor a talajszennyezettség elfogadhatatlan egészségügyi és környezeti kockázatot jelent.

A ma előterjesztett javaslatok lendületet adnak az innovációnak és a fenntarthatóságnak is azáltal, hogy egyrészt lehetővé teszik az új génkezelési technikák terén történt technológiai fejlődés eredményeinek biztonságos felhasználását és ezáltal az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes növények kifejlesztését és a vegyi növényvédő szerek használatának csökkentését, másrészt pedig garantálják, hogy fenntarthatóan termelt, jó minőségű és sokféle mag és más szaporítóanyag álljon rendelkezésre a növénytermesztés és az erdőgazdálkodás terén.

Végezetül a javaslatban szerepelnek az élelmiszer- és textilhulladék mennyiségének csökkentését célzó új intézkedések is, amelyek hozzájárulnak a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználásához és az érintett ágazatokból származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás további csökkentéséhez.


Tovább információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. július 5.