Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. február 1.Olvasási idő: 1 perc

Európai rákellenes terv: A Bizottság bemutatja az európai Rákegyenlőtlenségi Regiszter keretében készült első országprofilokat

illusztráció

A mai napon, a február 4-i rákellenes világnap előtt az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) bemutatja az európai Rákegyenlőtlenségi Regiszter keretében készült első rákügyi országprofilokat az összes uniós tagállamra, valamint Norvégiára és Izlandra vonatkozóan.
 
Az országprofilok azt mutatják, hogy az uniós országok jelentős összeget, közel 170 milliárd eurót fordítottak rákkezelésre 2018-ban. Egy másik fontos megállapítás, hogy továbbra is messze a tüdőrák a legtöbb halálos áldozatot követelő daganatos betegség. Az országprofilok arra is felhívják a figyelmet, hogy a rák okozta halálozás tekintetében jelentős egyenlőtlenségek mutatkoznak az uniós országok között és azokon belül.

Ez részben azzal magyarázható, hogy a lakosság eltérő mértékben van kitéve a rák kockázati tényezőinek, de az is szerepet játszik, hogy az egészségügyi rendszerek különböző mértékben képesek arra, hogy időben és ingyenes módon biztosítsák a korai diagnózist, valamint a magas színvonalú rákkezelést és -gondozást. Az országprofilok azt mutatják, hogy a problémás területek azonosítása és a bevált gyakorlatok tagállamok közötti megosztása segítheti az országokat a rák terén mutatkozó egyenlőtlenségek felszámolásában.
 

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. február 1.