Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. április 29.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 2 perc

Európa-nap az ország 15 városában

illusztráció

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat május 1. és május 14. között az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat.
 
Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. Az évfordulót az EU tagállamaiban Európa-napként, az európai béke és egység napjaként tartják számon. Az Európa-napokon Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásának 18. évfordulójára is emlékezünk.
 
Az Európa-napok fő prioritásai az idei évben: az Ukrajnával való szolidaritás, az ifjúság európai éve, Zöld Európa és Digitális Európa. A jelenlegi válsághelyzetben rendezvényeinken hangsúlyosan jelenítjük meg az Európai Unió alapvető értékeit, a békét, az egységet és a szolidaritást, valamint az Ukrajnával való szolidaritásunkat is kifejezzük.
 
Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett a rendezvényeken a Europe Direct irodák munkatársai tájékoztatást adnak az EU-val kapcsolatos más témákban is, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról vagy az Unió céljairól.
 
A programot idén is kvízek, játékok színesítik. Az Európa-totót helyesen kitöltők között egy elektromos városi kerékpárt sorsolunk ki.
 
Az Európa-napi rendezvények helyszínei és időpontjai:

  • május 1., vasárnap – Békéscsaba (Széchenyi liget), Füzesabony (Városi Közpark)
  • május 6., péntek – Szombathely (Fő tér), Győr (volt Megyeháza előtti tér)
  • május 7., szombat – Szekszárd (Béla király tér), Kecskemét (Piaristák tere), Szolnok (Kossuth tér)
  • május 8., vasárnap – Somoskő (Várdomb), Budapest (Szabadság tér. Innen indul a Magyarország 18 éves EU-tagságát ünneplő, „18 év - 18 km” elnevezésű futóverseny is.)
  • május 9., hétfő – Debrecen (Jerikó utca - DSZC Beregszászi Pál Technikum előtti tér), Szeged (Ady tér  - SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ)
  • május 11., szerda – Miskolc (Városház tér)
  • május 12., csütörtök – Nyíregyháza (Szabadság tér)
  • május 13., péntek – Székesfehérvár (Halesz Sport Park - Budai út)
  • május 14., szombat - Kaposvár (Deseda tó, Fekete István Látogatóközpont)


Részletes információk a rendezvényekről

 

  • Sajtócikk

Az Európa-nap alkalmából ingyenes családi és gyermekprogramok valamint koncertek várják az érdeklődőket május 8-án, a budapesti Szabadság téren. Fellép többek között a Kaláka együttes, a The Biebers és a Kiscsillag. A hagyományos futóverseny sem marad el: az idei táv 18 km.

 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. április 29.
Szerző
Magyarországi képviselet