Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. október 3.Olvasási idő: 2 perc

Európa gazdasági biztonsága: a Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét

illusztráció

Az Európai Bizottság ma elfogadott egy ajánlást az Unió gazdasági biztonsága szempontjából kritikus fontosságú területekről, amelyeket a tagállamokkal közös további kockázatértékelésnek kell alávetni. Az ajánlás előzménye az európai gazdasági biztonsági stratégiáról szóló közös közlemény, amely átfogó és stratégiai jellegű megközelítést vezetett be az Unió gazdasági biztonságára vonatkozóan.

A ma elfogadott ajánlás az átfogó megközelítés részét képező négy kockázattípus egyikének, nevezetesen a technológiabiztonsággal és a technológia kiszivárgásával kapcsolatos kockázatnak az értékeléséhez kapcsolódik. A kockázatértékelés objektív jellegű lesz, és jelenleg sem az eredményei, sem az eredmények megtett intézkedések nem jósolhatók meg. Az ajánlásban a Bizottság tíz kritikus fontosságú technológiai területet sorol fel, amelyek kiválasztása a következő kritériumok alapján történt:

  • a technológia támogató és transzformatív jellege,
  • a polgári és katonai felhasználás fúziójának kockázata,
  • a technológia emberi jogi visszaélésre való felhasználásának kockázata.

A tíz kritikus fontosságú technológiai terület közül az ajánlás kiemel négy területet, amelyeken a Bizottság megítélése szerint nagy valószínűséggel merülnek fel rendkívül érzékeny és közvetlen kockázatok a technológiabiztonsággal és a technológia kiszivárgásával kapcsolatban:

  • fejlett félvezető technológiák,
  • mesterségesintelligencia-technológiák,
  • kvantumtechnológiák,
  • biotechnológiák.

A Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok a Bizottsággal együttműködve az év végéig folytassanak le közös kockázatértékelést erre a négy területre vonatkozóan. A végrehajtás strukturálása érdekében az ajánlás lefekteti a kockázatértékelés elvégzésére vonatkozó alapelveket, ilyen például a magánszektorral való konzultáció és az információk bizalmas kezelése.


További információ:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. október 3.