Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. szeptember 6.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 3 perc

Eurobarométer: Erősödik az EU-ba vetett bizalom, a polgárok határozottan támogatják az Ukrajna elleni orosz invázióra adott uniós választ és az energiapolitikát

illusztráció

A 2022. nyári standard Eurobarométer felmérés azt mutatja, hogy nőtt a polgárok EU-ba vetett bizalma, és továbbra is határozottan támogatják az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott uniós választ. Az uniós polgárok túlnyomó többsége támogatja a megújuló energiába való beruházásokat és az EU orosz energiaforrásoktól való függőségének csökkentésére irányuló intézkedéseket. Az euró támogatottsága minden eddiginél magasabb szintet ért el. Az európaiak azonban egyre inkább aggódnak az EU és saját országuk gazdasági helyzete miatt.

A 2022. június-júliusi Eurobarométer felmérés szerint az európaiak 65%-a (a magyarok 63%-a) optimista az EU jövőjével kapcsolatban, ami három százalékpontos növekedést jelent az idén január-februárban, Oroszország Ukrajna elleni agressziója előtt végzett hasonló felméréshez képest. Az emberek 47%-a pozitívan vélekedik az EU-ról (az arány 3 százalékponttal emelkedett), ami 2009 ősze óta a legmagasabb szint; a magyar válaszadók körében pedig 51%-os ez az arány (ami 4 százalékpontos növekedést tükröz). Emellett az európaiak 49%-a (az arány 2 százalékponttal emelkedett) a magyaroknak pedig 56%-a bízik az EU-ban.

Ahogyan a korábbi felmérések alkalmával, a polgárok most is megerősítik, hogy határozottan támogatják az Oroszország Ukrajna elleni háborújára adott uniós választ. Ami az uniós fellépést illeti, a humanitárius segítségnyújtást támogatják a legtöbben (EU: 92%, magyar válaszadók: 91%), ezt követi a háború elől menekülő ukránok befogadása (EU és magyar válaszadók: egyaránt 90%). Az európaiak 78%-a, míg a magyarok 65%-a támogatja az EU által az orosz kormányra, vállalatokra és magánszemélyekre kivetett gazdasági szankciókat. Tíz uniós megkérdezettből csaknem hét (68%) támogatja a katonai felszerelések beszerzésének és Ukrajnába irányuló szállításának finanszírozását, a magyarok között ez az arány 57%. A válaszadók többsége mind az EU (uniós megkérdezettek körében 57%, a magyarok közül 61%), mind a nemzeti kormány reakciójával elégedett (EU-átlag: 55%, magyarok: 69%).

Az uniós polgárok túlnyomó többsége egyetért azzal, hogy az EU-nak be kell fektetnie a megújuló energiaforrásokba (EU: 87%, magyarok: 92%), és csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét (EU: 86%, magyarok: 83%).

Azok aránya, akik kedvezőnek ítélik az európai gazdaság helyzetét, 2022 eleje óta 5 százalékponttal csökkent, és jelenleg 40%-os (a magyarok körében 52%-os). Eközben növekszik az euró támogatottsága, a valaha mért legmagasabb szintet érve el: az euróövezetben 10 válaszadóból nyolc (3 százalékponttal emelkedett), az EU-ban 72% (3 százalékponttal emelkedett), a magyarok között pedig 67% támogatja az egységes valutával rendelkező európai gazdasági és monetáris uniót.
 

Háttér-információk

A 2022. nyári Standard Eurobarométer felmérés (EB 97) 2022. június 17. és július 17. között folytatott személyes és online interjúk alapján készült. A 27 tagállamban 26 468 uniós polgárt kérdeztek meg.

 

További információ

Leírás

Közzététel dátuma
2022. szeptember 6.
Szerző
Magyarországi képviselet