Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. június 15.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 1 perc

Eurobarométer: Az európaiak számára 2022-ben a honvédelem és az energiafüggetlenség a legfőbb prioritás

Source: EC - Social Media Services

Az Európai Bizottság ma tette közzé annak az Eurobarométer felmérésnek az eredményeit, mely korunk legfontosabb kihívásaival kapcsolatban vizsgálta az uniós polgárok véleményét. Az eredményekből az derül ki, hogy az aktuális helyzetre tekintettel az európai lakosok szerint idén a védelemre és biztonságra (34%), az Unió és az uniós tagállamok energiafüggetlenségének javítására (26%), illetve a gazdasági helyzetre (24%) kell az EU-nak a legnagyobb figyelmet fordítania. A magyarországi válaszadók körében is a védelem és biztonság kérdése áll az első helyen (33%), ezt második helyen a gazdasági helyzet követi (24%), míg a harmadik helyen a biztonság- és védelempolitikai együttműködés és az európai értékek védelme osztozik (mindkettő 21%-kal). Ugyanakkor az energiafüggetlenség is kiemelten fontos a magyarok számára, 20%-uk a legfontosabb prioritások közé sorolta ezt a kérdést.

A felmérés eredménye megerősíti, hogy az európai polgárok többsége, 59%-a – Magyarországon a válaszadók 64%-a – elégedett az Ukrajna elleni orosz invázióra válaszul meghozott uniós intézkedésekkel. A katonai felszerelések beszerzésének és Ukrajnába irányuló szállításának finanszírozását uniós szinten a felmérésben részt vevők 70%-a helyesli. Magyarország esetében ennél valamivel kisebb, de így is 60%-os a kérdés támogatottsága.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 81%-a (mind uniós szinten, mind a magyarországi válaszadók körében) támogatja, hogy az uniós tagállamok közös védelem- és biztonságpolitikát folytassanak. A válaszadók 87%-a (a magyaroknak pedig a 81%-a) véli úgy, hogy az Uniónak a lehető leghamarabb csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét.

 

A teljes sajtóközlemény

 

További információk (angolul)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. június 15.
Szerző
Magyarországi képviselet