Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. január 6.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 2 perc

DiscoverEU: több mint 60 000 európai fiatal kap ingyenes utazási igazolványt, hogy felfedezze Európát

DiscoverEU

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, milyen eredménnyel zárult a DiscoverEU kezdeményezés legutóbbi, 2021. októberi pályázati fordulója. A bejelentés szerint ebben a fordulóban összesen 60 950 fiatal nyerte el a lehetőséget, hogy ingyenes utazási igazolványhoz jusson, és egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportban beutazza az európai kontinenst. Magyarországról 8203 fő pályázott, közülük 1274-en kapnak utazási igazolványt. A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Az európai zöld megállapodással összhangban a fiatalok elsősorban vonattal utazhatnak, de kivételes esetekben más közlekedési eszközt is igénybe vehetnek. Így azok a fiatalok is részt tudnak venni a kezdeményezésben, akik az EU távoli területein vagy szigetein élnek.

Az októberi pályázati fordulóban azok az európai fiatalok jelentkezhettek, akik 2001. július 1-je és 2003. december 31-e között születtek. Kivételesen a 19 és 20 éves korosztály tagjai is pályázhattak, mivel a nekik meghirdetni tervezett korábbi pályázati fordulókat a Bizottság a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztotta. Mivel továbbra is bizonytalan, hogyan fog alakulni a világjárvány a jövőben, a Bizottság új, mobil utazási igazolványt vezetett be, melynek segítségével a sikeres pályázók rugalmasan foglalhatják le az útjukat. 2022. január 17-én a sikeres pályázók élőben feltehetik tervezett utazásukkal kapcsolatos kérdéseiket az Európai Bizottság ifjúságpolitikai kezdeményezésekkel foglalkozó Instagram-oldalán.

A Bizottság 2018 júniusában az Európai Parlament javaslata alapján indította útnak a DiscoverEU kezdeményezést, mely ma már a 2021–2027-es időszakra szóló új Erasmus+ program részét képezi. 2018 júniusa óta a program 130 000 utazási igazolványt biztosított az európai fiatalok számára. A következő pályázati fordulóra 2022 tavaszán kerül majd sor.

A teljes sajtóközlemény (1. hír, angolul)

További információk

Leírás

Közzététel dátuma
2022. január 6.
Szerző
Magyarországi képviselet