Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. február 8.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 2 perc

Digitális szuverenitás: a Bizottság új rendeletjavaslatot terjeszt elő a félvezetők hiányának megszüntetése és Európa technológiai vezető szerepének megerősítése érdekébe

digitális szuverenitás

Az Európai Bizottság a mai napon átfogó intézkedéscsomagot terjesztett elő annak érdekében, hogy biztosítsa az EU ellenálló képességét, technológiai vezető szerepét és ellátásbiztonságát a félvezető technológiák és alkalmazások terén. A csomag legfontosabb eleme a csipekről szóló európai rendeletjavaslat, mely elfogadása esetén javítani fogja Európa versenyképességét és ellenálló képességét, és elő fogja segíteni mind a digitális, mind a zöld átállás megvalósítását. Az utóbbi időben világszerte jelentkező félvezetőhiány az eddiginél is nyilvánvalóbbá tette, hogy a félvezető-értéklánc globális szinten milyen rendkívüli mértékben függ a piaci szereplők igen szűk körétől a jelenlegi, igen összetett geopolitikai környezetben. Ugyanakkor arra is rávilágított, mennyire fontosak a félvezetők az európai ipar és társadalom egésze számára.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a következőket nyilatkozta ennek kapcsán:

„A csipekről szóló európai rendelet gyökeres változást fog hozni az európai egységes piac globális versenyképessége szempontjából. Rövid távon javítani fogja a jövőbeli válságokkal szembeni ellenálló képességünket, mivel képessé tesz arra, hogy előre jelezzük és kiküszöböljük az ellátási lánc működésében jelentkező zavarokat. Középtávon pedig elő fogja segíteni, hogy az európai ipar vezető szerepet töltsön be ebben a stratégiai jelentőségű ágazatban. A csipekről szóló európai rendelet a beruházások kereteit és a stratégiát fekteti le. Sikerünk kulcsát azonban az európai innovátorok, a világ élvonalába tartozó európai kutatók jelentik – azok az emberek, akik az évtizedek során kontinensünk felvirágoztatásáért dolgoztak.”

A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a mai intézkedéscsomag részét képező ajánlással összhangban haladéktalanul kezdjék meg a koordinációs erőfeszítéseket annak érdekében, hogy áttekintsék a félvezetői értéklánc jelenlegi helyzetét az EU-ban, előre jelezzék az esetleges zavarokat, és a rendelet elfogadásáig korrekciós intézkedéseket hozzanak a jelenlegi hiány megszüntetésére. Ahhoz, hogy a csipekről szóló európai rendelet hatályba léphessen, az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak a rendes jogalkotási eljárás keretében meg kell vitatniuk a Bizottság javaslatát. Elfogadását követően a rendeletet az EU egészében közvetlenül kell majd alkalmazni.

A teljes sajtóközlemény

További információk (angolul)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. február 8.
Szerző
Magyarországi képviselet