Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. július 28.Magyarországi képviselet

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató, 2022: általában véve javult a helyzet

illusztráció

Az Európai Bizottság ma közzétette az uniós tagállamok digitalizáció terén elért eredményeinek nyomonkövetésére szolgáló, a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2022. évi eredményeit. A koronavírus-járvány alatt a tagállamok haladást értek el a digitalizáció terén, de továbbra is akadnak nehézségeik a digitális készségeket érintő felzárkóztatással, a kkv-k digitális átalakulásával és a fejlett 5G hálózatok kiépítésével kapcsolatban. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz, amelynek keretéből mintegy 127 milliárd EUR szolgálja a digitális területen megvalósuló reformokat és beruházásokat, olyan példátlan lehetőséget kínál a digitális átalakulás felgyorsítására, amelyet az EU és tagállamai nem szalaszthatnak el.

Az eredmények azt mutatják, hogy bár a legtöbb tagállamban előrelépés tapasztalható a digitális átalakulás terén, továbbra is kevés vállalat vezeti be az olyan kulcsfontosságú digitális technológiákat, mint a mesterséges intelligenciára és a nagy adathalmazokra épülő technológiák. Az eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében is, hogy teljes körűen kiépüljön a rendkívül innovatív szolgáltatásokhoz és alkalmazásokhoz szükséges konnektivitási infrastruktúra (különösen az 5G). A digitális készségek területe szintén azon fontos területek közé tartozik, ahol a tagállamoknak nagyobb előrehaladást kell elérniük.

Magyarország a 22. helyen áll az EU 27 tagországa közül, és az EU-s átlagnak megfelelő mértékben fejlődött az elmúlt évek során.

A teljes sajtóközlemény.

Leírás

Közzététel dátuma
2022. július 28.
Szerző
Magyarországi képviselet