Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. február 24.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 1 perc

Charles Michel európai tanácsi elnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök nyilatkozata az Ukrajna elleni példátlan és indokolatlan orosz katonai agresszióról

illusztráció

A lehető leghatározottabban elítéljük Oroszország Ukrajnával szembeni példátlan katonai agresszióját. Indokolatlan és kiprovokálatlan katonai fellépésével Oroszország súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa az európai és globális biztonságot és stabilitást. Sajnálatunkat fejezzük ki az embereknek okozott szenvedés és az emberéletek elvesztése miatt.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy haladéktalanul vessen véget az ellenségeskedésnek, vonja ki hadseregét Ukrajnából, és teljes mértékben tartsa tiszteletben Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét. Az erőszak és a kényszer alkalmazásának nincs helye a 21. században. Az EU határozottan kiáll Ukrajna és az ukrán nép mellett, most, amikor az ország és lakossága példátlan válsággal kényszerül szembenézni.

Az uniós vezetők a mai nap folyamán megbeszéléseket fognak folytatni. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sürgősséggel összehívta az Európai Tanács rendkívüli ülését, hogy az uniós állam- és kormányfők megvitassák a válságot és a további korlátozó intézkedéseket. Ezek az orosz lépések miatti korlátozó intézkedések súlyos következményekkel járnak majd Oroszországra nézve. Ursula von der Leyen elnök és Borrell főképviselő az ülésen bemutatja majd azt a további szankciókat tartalmazó csomagot, melyet jelenleg véglegesít az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat, szoros együttműködésben a partnerekkel. A Tanács rövid időn belül el fogja fogadni a csomagot.

Az EU továbbra is komoly politikai, pénzügyi és humanitárius segítséget fog nyújtani  Ukrajnának és az ukrán népnek.

A teljes nyilatkozat (angolul)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. február 24.
Szerző
Magyarországi képviselet