Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. június 17.Olvasási idő: 1 perc

A Bizottság szorgalmazza, hogy a Tanács erősítse meg Ukrajna, Moldova és Grúzia uniós tagságra vonatkozó kilátásait, és véleményt ad ki a tagjelölt státusz megadásáról

von der Leyen elnök

Az Európai Bizottság a mai napon – a Tanácstól kapott felkérésnek megfelelően – véleményt adott ki Ukrajna, Grúzia és Moldova uniós tagság iránt benyújtott kérelméről. A kérelmek kapcsán kiadott három vélemény a Bizottság által elvégzett értékelésen alapul. Az értékelés során a Bizottság azt vizsgálta, milyen mértékben felelnek meg a kérelmet benyújtó országok az Európai Tanács által elfogadott, az EU-hoz történő csatlakozásra vonatkozó három kritériumcsoportnak: a politikai kritériumoknak, a gazdasági kritériumoknak, valamint az uniós tagsággal járó kötelezettségek (uniós vívmányok) vállalására vonatkozó kritériumnak.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy Ukrajna összességében jó előrehaladást ért el a demokráciát, a jogállamiságot, az emberi jogokat, valamint a kisebbségek tiszteletben tartását és védelmét garantáló intézmények stabilitásának elérése felé vezető úton. Véleményében a Bizottság arra is rámutat, hogy Ukrajna továbbra is jelentős makrogazdasági eredményeket ér el, és figyelemre méltó ellenálló képességről tesz tanúbizonyságot a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás tekintetében, ugyanakkor további, nagy ívű strukturális reformokra van szükség a gazdaság átalakítása érdekében. Végezetül a dokumentum megállapítja, hogy az ország számos területen sikeresen közelítette jogszabályait lépésről lépésre az uniós vívmányok több lényeges eleméhez.

A teljes sajtóközlemény (angolul)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. június 17.