Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. május 31.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 3 perc

A Bizottság összehívja a EUROPE DIRECT hálózat közgyűlését, hogy újraindítsa a helyi kommunikációt, és ismét szerepvállalásra ösztönözze a polgárokat

illusztráció

A világjárvány és a most folyó ukrajnai háború hatására ismét központi jelentőséget nyert az Európai Unió által betöltött szerep, és szükségessé vált egyes európai kezdeményezések és szakpolitikák újragondolása. Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság összehívta a EUROPE DIRECT központok közgyűlését, melynek Milánó ad otthont. A közgyűlés célja, hogy a résztvevők áttekintsék az aktuális helyzetet, és a központok kézhez kapják azokat az eszközöket, melyek birtokában a helyzet alakulásához tudják igazítani helyi szintű kommunikációs tevékenységüket.

A jelenlegi rendkívüli körülmények között a Bizottság arra törekszik, hogy megújítsa a EUROPE DIRECT központokat befogadó közintézményekkel, önkormányzatokkal és nem kormányzati szervezetekkel létrehozott partnerséget, és elősegítse, hogy a központok partnereikkel együttműködve jobban célba tudják juttatni az európai üzenetet a helyszínen.

A EUROPE DIRECT kommunikációs hálózatnak az a küldetése, hogy párbeszédet folytasson a polgárokkal az Európai Unióról, az uniós szakpolitikákról és prioritásokról, valamint az EU jövőjéről, és így helyi szinten hozzáférhetővé tegye Európát az emberek számára. A hálózat Európa-szerte elérhető közelségbe hozza az Európai Uniót a helyi lakosokhoz. Ezenfelül – a helyi médiaorgánumokkal szorosan együttműködve – fellép a dezinformáció ellen, és az iskolákban népszerűsíti a tevékeny európai polgári szerepvállalást.

A közgyűlés összehívására olyan időszakban kerül sor, amikor az Európai Unió – két évvel a koronavírus-világjárvány okozta lezárásokat követően – újra teljes mértékben jelen van fizikailag a helyi közösségekben. A helyszínválasztás szimbolikus jelentőségű, hiszen a járvány Milánóból kiindulva terjedt szét az európai kontinensen.

A rendezvényt Paolo Gentiloni uniós biztos és Pina Picierno európai parlamenti alelnök vitaindító beszéde nyitotta meg.

Gentiloni biztos a következőket mondta az esemény kapcsán: „Példa nélküliek azok az intézkedések, melyeket az EU a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági sokkra válaszul hozott, és ugyanilyen eltökéltséggel reagálunk az Ukrajna elleni orosz agresszió okozta új válságra. Bizonytalan időket élünk, és ilyenkor fontosabb, mint valaha – és egyben nehezebb feladat is –, hogy az európai gondolatot eljuttassuk az emberekhez. Ebben a törekvésben hangsúlyos szerep hárul az uniós EUROPE DIRECT központokra, melyek kulcsfontosságú kapcsolódási pontot jelentenek az európai polgárok és az uniós intézmények között. Mindenkinek érdemes utánanéznie, hol található a lakhelye közelében EUROPE DIRECT központ, hogy tudja, hol kaphat tájékoztatást arról, mit tesz érte és más uniós polgárokért az Európai Unió.”

A közgyűlés május 30-án, hétfőn vette kezdetét. A nyitóeseményen elültették „Európa fáját”, melyet Guiseppe Sala milánói polgármester adományozott az európai intézményeknek a szolidaritás és a béke jelképeként.

 

A EUROPE DIRECT hálózat Magyarországon 17 központtal áll az érdeklődők rendelkezésére.

További információ: europedirect.hu

Leírás

Közzététel dátuma
2022. május 31.
Szerző
Magyarországi képviselet