Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. december 20.

A Bizottság nagy örömmel fogadja az Európai Parlament és a Tanács által az új migrációs és menekültügyi paktum tekintetében elért jelentős előrelépést

Szkinász alelnök és Johansson biztos

Az Európai Parlament és a Tanács által a migrációs és menekültügyi paktum kapcsán ma elért politikai megállapodás jelentős áttörést jelent a közös uniós migrációkezelési rendszer kiépítésének terén.

A megállapodás a paktum alábbi öt kulcsfontosságú javaslatára vonatkozik:

  • Az előszűrésről szóló rendelet: egységes szabályok kialakítása a nem uniós állampolgárok azonosítására vonatkozóan, növelve ezáltal a schengeni térség biztonságát.
  • Eurodac-rendelet: pontosabb és átfogóbb adatok gyűjtése a jogellenes mozgások ellenőrzése érdekében.
  • A menekültügyi eljárásokról szóló rendelet: a menekültügyi, a kiutasítási és határon folytatott eljárások hatékonyabbá és rugalmasabbá tétele.
  • A menekültügy és a migráció kezeléséről szóló rendelet: a tagállamok közötti új szolidaritási mechanizmus létrehozása, hogy kiegyensúlyozottabbá váljon a jelenlegi rendszer, amelyben néhány országra hárul a felelősség a menedékjog iránti kérelmek túlnyomó többsége tekintetében, valamint a menedékjog iránti kérelmek vizsgálatáért viselendő felelősséget egyértelműen meghatározó szabályok lefektetése.
  • A válsághelyzetekről és vis maior helyzetekről szóló rendelet: annak biztosítása, hogy az EU felkészülten tudja kezelni a jövőbeli válsághelyzeteket, beleértve a migránsok eszközként való felhasználását is.

Amint az Európai Parlament és a Tanács hivatalosan elfogadja ezeket a javaslatokat, létrejönnek az új migrációs és menekültügyi paktum legfontosabb alappillérei.

A Bizottság 2020 szeptemberében terjesztette elő az új migrációs és menekültügyi paktumot azzal a céllal, hogy hosszú távú és fenntartható megoldások szülessenek a migráció kezelésére. A paktum olyan jogi keretet hoz létre, amely a migráció hatékony és méltányos kezelésének átfogó megközelítése révén egyensúlyt teremt a tagállamok között a szolidaritás és a felelősség tekintetében.

Ursula von der Leyen elnök így nyilatkozott: „Európa erős közösség, amely képes a nagy kihívásokra nagyszerű megoldásokat találni. Üdvözlöm, hogy a Parlament és a Tanács időben politikai megállapodásra jutott az új migrációs és menekültügyi paktum legfontosabb elemeiről. Azt a célt tűztük ki, hogy méltányos és pragmatikus megközelítést találjunk a migráció közös kezelésére az EU-ban. Ezzel jelentős lépést tettünk afelé, hogy biztosítsuk Európa számára a migráció kezeléséhez szükséges eszközöket.”

A ma elért megállapodás tükrözi a migráció méltányos és rendezett kezelése iránti elkötelezettséget, mivel lehetővé teszi az Unió és tagállamai számára, hogy az ad hoc megoldásokról hosszú távú és fenntartható megoldásokra térjenek át. Az új szabályok teljes körű alkalmazásáig a Bizottság készen áll arra, hogy folytassa az együttműködést az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal. A cél világos – biztosítani kell, hogy a jogalkotási ciklus végéig a paktum valamennyi dokumentuma elfogadásra kerüljön.

 

További információk

Leírás

Közzététel dátuma
2023. december 20.