Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. február 6.Olvasási idő: 1 perc

A Bizottság közleményt adott ki a 2040-re vonatkozó kibocsátáscsökkentési célértékről és az ipari szén-dioxid-gazdálkodásról

illusztráció

Az Európai Bizottság ma részletes hatásvizsgálatot tett közzé azokról a lehetséges intézkedésekről, amelyek révén elérhető, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon. A hatásvizsgálat alapján a Bizottság a nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátás 90%-os csökkentését javasolja 2040-ig (az 1990-es szinthez képest), és egyeztetést indít valamennyi érdekelt féllel. A jogalkotási javaslatot a következő európai parlamenti választás után felálló új Bizottság készíti majd elő, és az állapodik majd meg a javaslatról az Európai Parlamenttel és a tagállamokkal, az európai klímarendeletnek megfelelően.

Az ajánlott 90%-os cél eléréséhez a kibocsátáscsökkentésen túl szén-dioxid-eltávolításra is szükség lesz. Szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiákat kell bevezetni, és az eltávolított szén-dioxidot fel kell használni az iparban. Ezek a technológiák olyan ágazatokra összpontosítanak majd, ahol a kibocsátás csökkentése különösen nehéz vagy költséges – ilyen például a cementgyártás vagy a hulladék energetikai hasznosítása. Ezért a Bizottság ma elfogadta az ipari szén-dioxid-gazdálkodásról szóló közleményt is, amely részletesen ismerteti, hogy a szóban forgó technológiák hogyan járulhatnak hozzá ahhoz, hogy 2040-re 90%-kal csökkenjen a kibocsátás, 2050-re pedig elérhető legyen a klímasemlegesség.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2024. február 6.