Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. július 12.Olvasási idő: 2 perc

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 200 milliárd forinttal támogassa a kis- és középvállalkozásokat az Ukrajna elleni orosz invázió kapcsán

Source: EC - Social Media Services

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 200 milliárd forint (500 millió euró) összegű magyar programot, mely ágazatokon átívelően hivatott támogatást nyújtani a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben. A Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret alapján hagyta jóvá a magyar programot. A válságkeretet az uniós gazdaság működésében fellépett komoly zavarok miatt fogadta el a Bizottság 2022. március 23-án az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 107. cikke (3) bekezdésének b) pontja alapján.

A ma jóváhagyott állami támogatási program keretében, melyet a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. hajt majd végre, a támogatás a hitelösszeg 80%-áig terjedő hitelgarancia formájában fog megvalósulni. Az állami támogatási intézkedés arra irányul, hogy a rászoruló magyar vállalkozások továbbra is elegendő likviditáshoz jussanak a jelenlegi geopolitikai helyzet által okozott nagyfokú gazdasági bizonytalanság közepette.

A Bizottság megállapította, hogy a magyar állami támogatási program összhangban van az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel. E tekintetben különösen fontos, hogy i) a garancia maximális időtartama 6 év; ii) a garanciadíjak megfelelnek azoknak a követelményeknek, melyeket a válságkeret a miminumszintekre vonatkozóan meghatároz; és iii) a program keretében legfeljebb 2022. december 31-ig részesülhetnek támogatásban a kedvezményezettek. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar állami támogatási program – az EUMSZ 107. cikke (3) bekezdésének b) pontjával és az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel összhangban – szükséges, megfelelő és arányos ahhoz, hogy orvosolja a magyar gazdaságában bekövetkezett komoly zavart. Ennek alapján a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta a programot.
 
A teljes sajtóközlemény (angolul, 10. hír)
 
További információk

Leírás

Közzététel dátuma
2022. július 12.