Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. március 23.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 1 perc

A Bizottság felvázolja, hogyan lehet a magas energiaárakat közös gázvásárlás, illetve gáztárolási minimumkövetelmények bevezetése révén mérsékelni

illusztráció

Az Európai Bizottság a mai napon felvázolta arra vonatkozó elképzeléseit, hogyan tudja az EU közös fellépés révén elhárítani a gázpiacon jelentkező problémák kiváltó okait, és biztosítani, hogy Európa idén télen és a jövőben is észszerű áron energiához jusson. Az uniós vezetők az Európai Tanács e heti ülésén folytatni fogják a felvázolt lehetőségekről folytatott megbeszéléseket.

  • A Bizottság a mai napon rendeletjavaslatot terjesztett elő, amely az energiaellátás biztonsága érdekében idén télre 80%-os gáztárolási minimumkötelezettséget vezet be, mely a következő években 90%-ra emelkedik majd.
  • Új, kötelező tanúsítási rendszer bevezetésére kerül sor minden tárolásirendszer-üzemeltetőre vonatkozóan, hogy elkerülhetőek legyenek a kritikus fontosságú tárolási létesítmények működésére kívülről gyakorolt befolyásból eredő kockázatok. Ez azt jelenti, hogy a tanúsítvánnyal nem rendelkező üzemeltetőknek fel kell adniuk az uniós gáztároló létesítmények tulajdonjogát, illetve a felettük gyakorolt ellenőrzést.
  • A továbbra is magas energiaárakkal kapcsolatos aggályok eloszlatása érdekében a Bizottság közleményt is elfogadott, amely meghatározza az európai és nemzeti szintű piaci intervenció lehetőségeit, és ismerteti az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait.
  • A harmadik országokkal közös gáz- és hidrogénvásárlás céljából létrehozandó uniós partnerségek javíthatják az ellenálló képességet és csökkenthetik az árakat. A Bizottság készen áll arra, hogy uniós szinten közös gázbeszerzésekkel foglalkozó munkacsoportot hozzon létre.

A teljes sajtóközlemény

További információk (angolul)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. március 23.
Szerző
Magyarországi képviselet