Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. november 21.Olvasási idő: 3 perc

A Bizottság ajánlásokat ad ki az uniós országoknak, és felülvizsgálja a 2024. évi költségvetésiterv-javaslatokat

illusztráció
Getty image: credit - picture alliance

A Bizottság útnak indította az európai szemeszter 2024. évi ciklusát. Az európai szemeszter éves ciklusa azt hivatott elősegíteni, hogy azonosítsuk az EU-ban jelentkező gazdasági és társadalmi kihívásokat, és olyan szakpolitikai intézkedéseket hozzunk e kihívásokra válaszul, amelyek révén a tagállamok kamatoztatni tudják a rendelkezésükre álló lehetőségeket. Ennek mindannyian a hasznát látjuk. Idén az EU-ban számos fontos kihívással nézünk szembe, amelyekkel meg kell birkóznunk annak érdekében, hogy javítsuk az EU versenyképességét. Elég, ha csak a magas inflációra és a megnövekedett energiaárakra gondolunk. 

2024-re szóló ajánlásaiban a Bizottság azt szorgalmazza, hogy fel kell számolni a magán- és közberuházások létrejöttét hátráltató akadályokat, támogatni kell a kedvező feltételeket kínáló üzleti környezet kialakítását, és fel kell ruházni az embereket a zöld és digitális átálláshoz szükséges készségekkel.  
 
Az ajánlásokon kívül a Bizottság véleményeket is kiadott, melyekben a tagállamok 2024-re szóló költségvetésiterv-javaslatait tekintette át. A Bizottság úgy találta, hogy Ausztria, Hollandia, Lettország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália és Szlovákia költségvetésiterv-javaslata nincs teljes mértékben összhangban az uniós ajánlásokkal, továbbá hogy Belgium, Finnország, Franciaország és Horvátország költségvetésiterv-javaslata esetében is fennáll a kockázata, hogy a tervezett költségvetési intézkedések eltérnek az ajánlásokban kijelölt iránytól. 
 
A Bizottság ezzel egyidejűleg testreszabott szakpolitikai tanácsokkal segíti az euróövezeti országokat. Idén a magas infláció problémája és a versenyképesség terén jelentkező kihívások állnak a szakpolitikai megoldáskeresés középpontjában.  
Egy, az európai szemeszter keretében a foglalkoztatásról nemrég kiadott jelentés megerősíti, hogy az uniós munkaerőpiac ellenállóképes, a foglalkoztatási ráta pedig 75,4%-on állt 2023 második negyedévében. Az EU-ban számottevő a munkaerő- és szakemberhiány, ami hátráltatja a gazdasági növekedést. Ha nem találunk megfelelő megoldást, fennáll a kockázata, hogy a probléma visszaveti a zöld és digitális átállást. 
 
Az EU 2011-ben hívta életre az európai szemesztert, mely ma már elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy feltérképezzük az uniós országok előtt álló költségvetés-, gazdaság és foglalkoztatáspolitikai kihívásokat. Az elmúlt években számos sokk érte gazdaságunkat, amely figyelemreméltó ellenálló képességről tett tanúságot, köszönhetően annak, hogy összehangoltan és gyorsan cselekedtünk. A közel-keleti válság és az Ukrajnában dúló agressziós háború számos további kockázatot rejt magában.  Ha azonban sikerül helyes szakpolitikai válaszintézkedéseket hoznunk, a tagállami gazdaságok várhatóan erőre kapnak majd 2024-ben, összhangban a közelmúltbeli gazdasági előrejelzéssel. 

További információk

Az európai szemeszter 

Az európai szemeszter az egyes tagállamokban 

Emberközpontú gazdaság 

Sajtóközlemény: A Bizottság az európai szemeszter keretében kijelöli a következő évre vonatkozó legfontosabb prioritásokat – a cél az EU versenyképességének megerősítése  

Kérdések és válaszok az európai szemeszter 2024. őszi csomagjával kapcsolatban 

2023. őszi gazdasági előrejelzés 

A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz 

Leírás

Közzététel dátuma
2023. november 21.