Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. április 22.

A Bizottság a 2022. évi uniós költségvetés módosítását javasolja az ukrán menekültek támogatásának biztosítása érdekében

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot terjesztett elő, melyben a 2022. évi uniós költségvetés kötelezettségvállalásainak 99,8 millió euróval történő emelését szorgalmazza. Ezzel párhuzamosan a költségvetés 176 millió euró összegű kifizetéssel növekszik. A források folyósítására a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapon, valamint a Határigazgatási és Vízumeszközön keresztül kerül majd sor. Az újraelosztási lehetőségekkel élve az EU összesen 400 millió eurót bocsát rendelkezésre a migrációkezelés és határigazgatás céljára. A források mindenekelőtt a leginkább érintett tagállamoknak segítenek majd abban, hogy fedezni tudják az Ukrajnából újonnan érkező menekültek első körben végzett befogadásával és regisztrációjával kapcsolatos költségeket.

A Bizottság által ma előterjesztett költségvetés-módosítási javaslat a következőkben az Európai Parlament, valamint az uniós tagállamokat képviselő Tanács elé kerül megvitatásra és elfogadásra. A javaslat azoknak az átfogó intézkedéseknek képezi a részét, melyeket a Bizottság az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra és az annak nyomán előállt helyzetre válaszul hozott, és amelyek meghozatala érdekében az EU az első naptól kezdve mozgósította költségvetését.

A teljes sajtóközlemény (angolul – 1. hír)

További információk

Leírás

Közzététel dátuma
2022. április 22.