Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. március 28.Olvasási idő: 1 perc

Az Ön régiója mennyire versenyképes? A Bizottság közzétette a regionális versenyképességi mutatót

illusztráció

A Bizottság ma közzétette a regionális versenyképességi mutatót (RCI). Ez egy hosszú múltra visszatekintő eszköz teljes mértékben átdolgozott változata, amely az összes uniós régió versenyképességének különböző szempontjait értékeli.

A teljes mértékben átdolgozott RCI 2.0 mutató szerint még mindig nagy különbségek vannak az uniós régiók között, ugyanakkor javulás mutatkozik a kevésbé fejlett régiók versenyképességében.

Az EU legversenyképesebb régiói Utrecht, Zuid-Holland és a francia fővárost is magába foglaló Île-de-France régió. Magyarország legversenyképesebb régiója Budapest és környéke, de minden magyar régióról elmondható, hogy eredményeik javultak a mutató 2016-os kiadása óta.

Az RCI 2.0 mutató szerint az uniós régióknak továbbra is támogatásra van szükségük versenyképességük javításához és a közöttük fennálló különbségek csökkentéséhez.

A 2010-ben bevezetett és háromévente közzétett regionális versenyképességi mutató alapján az uniós régiók nyomon követhetik és értékelhetik a fejlettségük időbeli alakulását és azt, hogy más régiókhoz képest hogyan teljesítenek. Fontos eszközről van tehát szó, amely 68 mérőszám alapján ad európai összképet a régiók versenyképességéről. Az ICR 2.0 mutató a 2. NUTS-szintű (NUTS: a statisztikai célú területi egységek nómenklatúrája) statisztikai régiókat veszi alapul. Valamennyi mutató az ukrajnai háború előtti helyzetre vonatkozik. Ez az regionális versenyképességi mutató első olyan kiadása, melyben nem szerepelnek az Egyesült Királyság adatai.

 

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. március 28.