Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. október 9.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 2 perc

Az európaiak nagy többsége szerint a mentális egészség védelme ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészségé

illusztráció

A mentális egészség világnapjának előestéjén jelent meg a mentális egészségről szóló új Eurobarométer felmérés, amelyből kiderül, hogy Európában tízből kilenc ember (89%, Magyarországon 92%) szerint a mentális egészség előmozdítása ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség védelme. Azzal az állítással azonban, hogy a mentális egészségügyi zavarokkal küzdők ugyanolyan szintű ellátásban részesülnek, mint a valamilyen fizikai betegségben szenvedők, csak a válaszadók kevesebb mint fele értett egyet. Ráadásul a válaszadók 46%-a (Magyarországon 56%-a) úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt tizenkét hónap során küzdött valamilyen érzelmi vagy pszichoszociális problémával, és tapasztalt magán például depressziós vagy szorongásos tüneteket. A felmérés szerint az említett mentális egészségügyi problémákkal küzdő válaszadók több mint fele (54%), Magyarország esetében pedig háromnegyede (75%) nem kapott segítséget szakembertől. Ezek az eredmények is igazolják, hogy rendkívül fontos a mentális egészséggel kapcsolatos uniós szintű munka folytatása.

A ma közzétett Eurobarométer felmérés megerősíti, hogy a közelmúltbeli események, többek között a Covid19-világjárvány, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, a klímaválság, illetve más társadalmi és gazdasági hatások tovább rontották az európai lakosság már egyébként sem jó mentális egészségét. A Covid19-világjárvány előtt az EU-ban minden hatodik ember szenvedett valamilyen mentális egészségügyi problémától, és ez a helyzet csak tovább romlott. A válaszadók többsége szerint a világban mostanában történt események befolyásolták a mentális egészségüket, 44% (Magyarországon 43%) szerint „kis mértékben”, 18% (Magyarországon 23%) szerint pedig „jelentős mértékben”.

A mentális egészség az egészség szerves része, és az Európai Bizottság prioritásként kezeli a kérdést. Ezért is szervezett meg holnapra egy hibrid konferenciát, amelyre Brüsszelben és az online térben kerül sor. A Sztella Kiriakídisz biztos vezette félnapos rendezvényen felszólal többek között Dr. Takács Péter, Magyarország egészségügyért felelős államtitkára is.
 

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. október 9.
Szerző
Magyarországi képviselet