Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. szeptember 16.Olvasási idő: 1 perc

Az európai médiaszabadságról szóló jogszabály: a Bizottság új szabályokat javasol az európai médiapluralizmus és -függetlenség védelmére

illusztráció © Copyright GettyImages - vm

Az Európai Bizottság ma előterjesztette az európai médiaszabadságról szóló jogszabályt, amely az EU-n belüli médiapluralizmus és -függetlenség védelmét szolgáló új szabályrendszert alkot.

A rendeletjavaslat többek között biztosítékokat tartalmaz a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozással és az újságírók megfigyelésével szemben. Külön hangsúlyt helyez a közszolgálati média függetlenségére és stabil finanszírozására, valamint a médiatulajdon és az állami hirdetések elosztásának átláthatóságára. Tartalmaz intézkedéseket a szerkesztői függetlenség védelmére és az összeférhetetlenségi helyzetek közlésére vonatkozóan is. A jogszabály foglalkozni fog emellett a médiakoncentráció kérdésével is, és új, független szervezetként létre fogja hozni a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet. A Bizottság elfogadott egy kiegészítő ajánlást is, amely ösztönzi a szerkesztői függetlenséget szavatoló belső biztosítékok kialakítását.

További információk

Leírás

Közzététel dátuma
2022. szeptember 16.