Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. február 25.Magyarországi képviselet

Az EU koordinálja az Ukrajnának szóló sürgősségi segélyszállítmányok célba juttatását, és készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a szomszédos országoknak

ukrán és eu zászló

Az ukrán kormány polgári védelmi segítségnyújtás iránti kérelmére válaszul az Európai Bizottság a tagállamok felajánlásainak köszönhetően további egészségügyi eszközöket, pl. elsősegélycsomagokat, védőruházatot, fertőtlenítőszereket, valamint sátrakat, tűzoltóberendezéseket, áramfejlesztőket és vízszivattyúkat juttat Ukrajnának. Az uniós polgári védelmi mechanizmus révén Ukrajnának nyújtott támogatás magában foglalja a Szlovénia, Románia, Franciaország, Írország, és Ausztria által már a múlt héten felajánlott segélyszállítmányokat, valamint a Horvátország, Németország, Olaszország, Litvánia, Spanyolország, Dánia és Svédország által felajánlott segítséget, melynek keretében több mint 2 millió alapvető fontosságú cikk érkezik majd Ukrajnába.

 

Ezenfelül Janez Lenarčič, a válságkezelésért felelős uniós biztos megbeszéléseket folytatott Románia, Lengyelország, Magyarország és Moldova minisztereivel, hogy áttekintsék, hogyan tud az EU segíteni az Ukrajnából érkező menekültek megvédelmezésében. Moldova múlt éjjel aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, hogy segítséget kérjen a migrációs hullámok kezeléséhez. Az uniós Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ folyamatosan kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal és a szomszédos országok hatóságaival, hogy a segítségnyújtás folyamatosságát biztosítsa.

 

A teljes sajtóközlemény (angolul – 2. cikk)

 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. február 25.
Szerző
Magyarországi képviselet